Veel honden eten hun voer binnen enkele seconden op. En dat is natuurlijk jammer, want eten kan een mooi moment van verrijking zijn! Want door voedselverrijking toe te passen, zorg je ervoor dat je hond niet alleen lichamelijk, maar ook mentaal wordt uitgedaagd. In dit artikel vertel ik wat voedselverrijking is, waarom ik het zo belangrijk vind en geef ik je daarnaast ook wat praktische ideeën om het etenstijd een stuk interessanter te maken.
Wat is voedselverrijking?
Voedselverrijking betekent dat je jouw hond op een andere manier zijn eten voorschotelt dan simpelweg een voerbak voorzetten. Daarmee zorg je ervoor dat hij zijn zintuigen en hersenen moet gebruiken, wat eten niet alleen leuker maakt, maar ook helpt om verveling en schrokken tegen te gaan. Honden vinden het van nature leuk om hun eten te zoeken en te snuffelen naar lekkers. Door voedselverrijking toe te passen, kun je hun instincten benutten en tegelijkertijd een rustiger eettempo en meer voldoening creëren.
Waarom is voedselverrijking zo belangrijk?
Het aanbieden van voer op een uitdagende manier heeft veel voordelen voor je hond:
- Voorkomt schrokken en verbetert de spijsvertering: Door je hond te laten ‘werken’ voor zijn eten (in de vorm van puzzelen en/of snuffelen), eet hij langzamer en kauwt beter, wat een opgeblazen gevoel en spijsverteringsproblemen helpt voorkomen.
- Stimuleert de hersenen: Puzzelen, snuffelen en werken voor voedsel houdt de hersenen actief en helpt bij mentale stimulatie.
- Voorkomt verveling en probleemgedrag: Een hond die zijn energie kwijt kan in verrijkende activiteiten zal minder snel probleemgedrag vertonen wat gerelateerd is aan verveling, zoals slopen.
- Versterkt natuurlijk gedrag: Snuffelen, speuren en graven zijn allemaal natuurlijke gedragingen die je hond op een veilige en leuke manier kan uitvoeren met voedselverrijking.
- Kan helpen bij angst en stress: Langzamer eten en snuffelspelletjes kunnen helpen om stress te verminderen, omdat snuffelen een kalmerend effect heeft op honden.
Praktische manieren om voedselverrijking toe te passen
Er zijn ontzettend veel manieren om etenstijd uitdagender en leuker te maken voor je hond. Hieronder een aantal ideeën die je direct kunt uitproberen!

1. Snuffelmatten en snuffelspelletjes
Een snuffelmat is een kleed met fleece-stroken (of stroken van een andere stof) waarin je brokjes of snoepjes verstopt. Je hond moet zijn neus gebruiken om de beloningen te vinden. Je kunt ook zelf snuffelspelletjes bedenken, zoals:
- Brokjes verstoppen in een opgerolde handdoek.
- Voer in een kartonnen doos met proppen papier stoppen.
- Eten verstoppen onder bekertjes en je hond laten zoeken.
Tip: Hoe meer je varieert met locaties en materialen, hoe uitdagender het blijft! Idunn is op bijgaande foto druk bezig met een snuffelmat, maar we hebben hier thuis allerlei verschillende manieren om snuffelspelletjes te doen, en ze geniet daar ontzettend van!
2. Voerpuzzels en slowfeeders

Voerpuzzels zijn speciaal ontworpen om je hond na te laten denken voordat hij bij zijn eten kan. Ze zijn er in allerlei niveaus, van simpel tot complex. Een andere optie is een slowfeeder, een voerbak met ribbels of patronen waardoor je hond minder snel kan eten. Slowfeeders werken prima met brokjes en vers vlees, die laatste kan ik niet aanraden om in je snuffelmat te smeren, haha!
Mijn favoriete merk slowfeeder is SodaPup, waar ik een poosje geleden zelfs bij in de podcast mocht komen praten over verrijking! Je vindt deze aflevering hier op Youtube.
Zelf maken? Gebruik een muffinvorm en leg brokjes in de vakjes, afgedekt met (tennis)ballen. Je hond moet de ballen weghalen om bij het voer te komen!
3. Gevulde Kong of likmat
Een Kong is een hol speeltje dat je kunt vullen met lekkers, zoals natvoer, yoghurt of een mix van brokjes met water. Voor extra uitdaging kun je het invriezen, zodat je hond er langer mee bezig is. Voor KVV vind ik het gebruik van Kongs en andere voerdispensers ideaal, omdat je die na afloop gewoon lekker in de vaatwasser kunt stoppen.
Likmatten werken op dezelfde manier: je smeert er iets lekkers op, zoals geprakte banaan, pindakaas (zonder xylitol), yoghurt of een beetje blikvoer, en je hond kan het langzaam oplikken. Ook likmatten koop ik graag bij SodaPup, ik vind deze net ietsje steviger dan de likmatten van Lickimat. Trixie heeft ook enkele erg leuke likmatten in het assortiment!
Waarom werkt dit goed? Likken heeft een kalmerend effect op honden en helpt bij ontspanning.

4. Voedsel verstoppen in huis of tuin
In plaats van de voerbak neer te zetten, kun je de brokjes of snacks door het huis of de tuin verspreiden. Dit stimuleert het natuurlijke zoekgedrag en laat je hond actief speuren naar zijn maaltijd.
- Verstop brokjes achter meubels, onder tafels of in hoekjes.
- Strooi een handje brokjes in het gras, zodat je hond ze moet opspeuren.
- Maak een graafbak met zand en verstop daarin wat te snacken.
Welke voedselverrijking past bij jouw hond?
Elke hond is anders, en wat de ene hond geweldig vindt, kan voor een ander minder interessant zijn. Probeer verschillende soorten voedselverrijking en kijk waar jouw hond enthousiast van wordt.
Houd rekening met:
- De grootte en leeftijd van je hond.
- Of je hond een snelle eter is of juist voorzichtig.
- Eventuele allergieën of dieetbeperkingen.
Voor alle honden is het belangrijk om met makkelijke puzzels te beginnen en de moeilijkheidsgraad langzaam op te bouwen, zodat ze kunnen wennen en succeservaringen opdoen. Voor honden die gevoelig zijn voor frustratie is dit extra belangrijk om te voorkomen dat ze ontmoedigd raken.
Eten kan zowel uitdaging als plezier zijn!
Voedselverrijking is een simpele maar effectieve manier om het leven van je hond te verrijken. Of je nu een snuffelmat gebruikt, een Kong vult of voer verstopt in de tuin, je hond zal meer plezier beleven aan eten en mentaal worden uitgedaagd.
Wil je meer inspiratie? In de volgende blogs ga ik dieper in op andere vormen van verrijking, zoals zintuiglijke en omgevingsverrijking. Houd de website in de gaten voor nog meer leuke tips!
Hoe gebruik jij voedselverrijking voor jouw hond? Deel je ervaringen in de reacties!
Geef een reactie