Veel van jullie zullen inmiddels wel weten dat ik werkzaam ben als kynologisch instructeur/gedragstherapeut, en als hondenfotograaf bij Dog Portrait. En over die laatste gaat dit blog. Vandaag geef ik tien tips voor het fotograferen van je hond.
Hondenfotografie tips
- Probeer je foto’s te maken op ooghoogte van de hond. Af en toe eens een foto van boven maken is prima hoor, maar het leukst is het wanneer je de hond als het ware ‘aankijkt’ op gelijke hoogte in de foto.
- Houd rekening met je achtergrond. Probeer te kiezen voor een rustige achtergrond zonder storende elementen die de aandacht van je hond weg trekken. Let er hierbij ook op dat er geen paaltjes of bomen ‘uit het hoofd groeien’, dat wil zeggen: zich precies achter het kopje van je hond bevinden.
- Hou het leuk! Foto’s maken is leuk, maar wel vooral voor onszelf. Probeer het ook zo leuk mogelijk te maken voor de hond, door het poseren voor portretjes af te wisselen met actiefoto’s waarbij hij lekker zijn eigen ding mag doen.
- Gebruik een assistent. Kan je hond nog niet goed blijven zitten? Vraag dan of een gezinslid of vriend/vriendin even wil helpen. Hij of zij kan dichtbij de hond blijven en eventueel de lijn even vast houden. Laat deze persoon geen snoepjes vast houden, want de kans is groot dat je hond dan niet meer in de camera kijkt maar alleen nog naar de hand met snoep.
- Probeer je compositie wat interessanter te maken door de kop van je hond niet pontificaal in het midden te plaatsen. Hou iets meer ruimte aan de zijkant bijvoorbeeld, of plaats het kopje wat meer naar boven in de foto.
- Snijd geen ledematen af. Dit klinkt heel luguber, maar het valt wel mee 😉 Vaak zijn mensen zo gefocust op het kopje van de hond, dat ze niet goed zien dat de poten buiten de foto vallen, en dus ‘afgesneden’ worden. Dat geeft soms een erg gek beeld.
- Ben je in je eentje en vind je hond het moeilijk om te blijven zitten? Gebruik dan een aanlegspiraal achter de hond, waar je de lijn van je hond aan vast maakt. Als je die vervolgens een beetje netjes wegstopt achter de hond, zie je er niets meer van terug in de foto.
- Probeer eens te fotograferen in een compleet andere setting dan je gewend bent. Bijvoorbeeld voor een graffitimuur, of bij een oud gebouw. De meeste hondenfotografie wordt gedaan in een natuurlijke setting, maar een urban sfeer kan ook super gaaf zijn!
- Hou rekening met de horizon, wanneer die in beeld is. Als je bijvoorbeeld aan zee fotografeert, zorg dan dat de horizon recht is. Een scheve horizon (en dus een ‘leeglopende zee’) trekt aandacht, en dat is zonde!
- Oefen thuis op gekke geluidjes die je kunt maken om de aandacht van je hond te vragen. Zeker als je plots een geluidje maakt wat je hond nog niet kent, is de kans groot dat hij recht de camera in kijkt, soms nog met een aandoenlijk scheef kopje erbij. Dat levert gave platen op!
Hoe vaak maak jij foto’s van je hond?
Wil je meer leren over Hondenfotografie? Binnenkort gaat mijn online Basiscursus Hondenfotografie van start, en als je tijdens de presale inschrijft krijg je fikse korting en een toffe goodiebag! Op deze pagina lees je alles over deze toffe aanbieding.
Geef een reactie