Help, mijn hond heeft jeuk!

Jeuk, we weten allemaal hoe ongelooflijk vervelend dat kan zijn. Zeker in deze tijd van het jaar, als de muggen weer lekker rond zoemen en je ’s nachts helemaal lek prikken, is de jeuk soms erg irritant. Onze honden kunnen ook enorme last van jeuk hebben, dus vandaag wijd ik hier een blogje aan: Help, mijn hond heeft jeuk!
Disclaimer: ik ben geen dierenarts, de informatie in dit blog baseer ik op informatie die ik zelf over de jaren verzameld heb. Dit blog is puur informatief bedoeld. Als jouw hond last heeft van jeuk, ga dan altijd in overleg met je dierenarts op zoek naar een oplossing. Ga niet zelf aanmodderen!

Oorzaken van jeuk bij honden

Help, mijn hond heeft jeuk!

Er zijn verschillende redenen waarom je hond jeuk kan hebben. Hier zijn enkele van de meest voorkomende oorzaken:

Allergieën
Voedselintolerantie: Sommige honden kunnen reageren op bepaalde ingrediënten in hun voedsel, vaak zijn dit specifieke dierlijke eiwitten. Veel voorkomende reacties komen voor bij de volgende eiwitten: rund, kip en zalm. Een eliminatiedieet kan duidelijkheid en een oplossing bieden.
Omgevingsallergieën: Denk aan pollen, schimmel en stof.
Contactallergieën: Dit gebeurt wanneer de huid van de hond in aanraking komt met iets waarvoor hij allergisch is, zoals bepaalde shampoos of schoonmaakmiddelen. De ingrediënten van vooral sommige schoonmaakmiddelen kunnen erg irriterend zijn voor de hondenhuid, en als je hond bijvoorbeeld veel op de vloer ligt kan er ook veel van de bewuste stof op zijn huid en vacht komen. Milde schoonmaakmiddelen en bijvoorbeeld een stoomreiniger zijn dan een betere optie.

Help, mijn hond heeft jeuk! Teken kunnen ook voor jeuk zorgen

Parasieten
Vlooien: Een van de meest voorkomende oorzaken van jeuk. Zelfs een enkele vlo kan fikse jeuk veroorzaken.
Teken: Kunnen met hun beet niet alleen jeuk veroorzaken maar ook ziektes overbrengen.
Muggen: Muggen zijn niet alleen hinderlijk voor mensen, maar kunnen ook overlast veroorzaken bij honden. Hoewel muggenbeten vaak als onschuldig worden beschouwd, kunnen ze bij honden verschillende problemen veroorzaken.
Mijten: Veroorzaken onder andere schurft, wat erg jeukend kan zijn.

Huidinfecties
Bacteriële infecties: Kunnen ontstaan door krabben en bijten aan de huid. Hotspots, ook wel bekend als acute vochtige dermatitis, zijn geïrriteerde, ontstoken plekken op de huid die vaak veroorzaakt worden door bacteriële infecties.
Schimmelinfecties: Zoals ringworm, die jeuk en huidproblemen kan veroorzaken. Ondanks de naam wordt ringworm niet veroorzaakt door een worm, maar door schimmels die tot de dermatofyten behoren.

Droge huid
Kan ontstaan door klimaatveranderingen, zoals droge lucht in de winter, of door te vaak baden en baden met verkeerde shampoo.

Vieze huid
Dit wordt vaak toch wel onderschat: een vieze vacht kan ook voor flinke jeuk zorgen! Het kan absoluut geen kwaad om je hond af en toe te baden met een speciale hondenshampoo, om vuil uit de vacht te verwijderen. Zeg nu zelf: als jij je haar een poos niet wast krijg je toch ook jeuk aan je hoofdhuid?

Wat te doen bij jeuk?

Als je hond jeuk heeft, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om verlichting te bieden en de oorzaak te achterhalen:

Controleer op parasieten
Kijk of je vlooien of teken ziet en behandel desgewenst je hond met geschikte anti-vlooien- en -tekenmiddelen.

Bezoek de dierenarts
De dierenarts kan helpen de oorzaak van de jeuk te identificeren en een passende behandeling voorschrijven. Dit kan variëren van anti-allergie medicijnen tot antibiotica voor infecties.

Voeding
Overweeg een eliminatiedieet om te bepalen of voedselintoleranties de oorzaak zijn. Dit doe je in overleg met de dierenarts, of beter nog: een voedingsdeskundige voor dieren.

Huidverzorging
Gebruik een milde hondenshampoo, en was niet te vaak maar ook niet te weinig. Ik was mijn honden ongeveer 3-4 keer per jaar en heb gemerkt dat dat voor hun prima is. Niet iedere hond is hierin hetzelfde, overleg desnoods met je trimmer.

Voedingssupplementen
Overweeg voedingssupplementen zoals visolie en probiotica die de huidgezondheid kunnen ondersteunen. Merken als DogSuppy hebben speciale probiotica voor gebruik bij jeuk (affiliatelink).

Omgevingsaanpassingen
Houd het huis schoon en vrij van stof en mijten, en was regelmatig het beddengoed van je hond. Ik maak zelf ook gebruik van een stoomreiniger, hiermee reinig ik de vloer maar ook de bedden van de honden, tussen wasbeurten door. De hoge temperatuur van de stoom doodt bacteriën, schimmels, mijten en andere micro-organismen die jeuk kunnen veroorzaken.

Enkele van bovenstaande oplossingen zijn sowieso prima om als een regelmatige routine aan te houden natuurlijk: controleer regelmatig op parasieten (dat kan ook lekker ontspannen als je samen knuffelt op de bank!), huidverzorging en een schoon huis zijn ook altijd een goed idee.
Heel veel succes!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.