Op zoek naar een pup: Hoe herken ik een goede fokker?

Ik schreef dit blog ongeveer twee jaar geleden, tijdens de aanloop naar ons vierde nestje Labrador retrievers. We kregen destijds enorm veel aanvragen, en ik merkte dat heel veel mensen naarstig op zoek waren naar een pup, maar dat niet iedereen even goed op de hoogte is van waar ze precies op moeten letten tijdens die zoektocht. Omdat ik dit lijstje nog altijd erg actueel vind, besloot ik hem ook hier te delen met jullie.
Let wel, ik vind mezelf niet per definitie een fantastische fokker, maar ik probeer er wel alles aan te doen dat te worden of zoveel mogelijk al te zijn. Dit doe ik door mij continu verder te blijven ontwikkelen op kennisgebied en door te blijven kijken naar nieuwe inzichten en informatie. Ook door mijzelf ook aan het hierna volgende lijstje eisen te houden.

Het LICG heeft een hele mooie checklist gemaakt die zeer zeker het lezen waard is. Dus check ook hun site even als je op zoek bent naar een goede fokker!

Enkele hele belangrijke dingen waar je op kunt letten bij de zoektocht naar een geschikte fokker voor jouw toekomstige hond zijn:

  1. Stelt de fokker eisen aan de toekomstige baasjes? Bij veel werkhondenrassen (en/of werklijnen binnen bepaalde rassen) is het echt geen goed idee om pups te plaatsen bij een gezin wat absoluut niet van plan is om veel met de hond te gaan doen. Gedragsproblemen liggen dan op de loer, met alle gevolgen van dien. Een verantwoordelijke fokker kiest de pupkopers voor zijn of haar pups dus zorgvuldig uit. Hij of zij houdt hierbij rekening met de eisen van de volwassen honden.
  2. Zijn er gezondheidsonderzoeken gedaan met de ouderdieren, en mag je de resultaten van deze onderzoeken inzien? Hiermee bedoel ik rasspecifieke onderzoeken, zoals röntgenfoto’s voor HD/ED bij veel grote rassen, en DNA onderzoek om erfelijke aandoeningen uit te sluiten. Een simpele check bij de dierenarts is niet voldoende, en ook voor een kruising kun je deze onderzoeken laten uitvoeren.
    Er zijn ook rassen waarbij een gedragstest noodzakelijk is. Verdiep je hier van tevoren in, en vraag er naar bij de fokker.
  3. Hoeveel rassen worden er verkocht bij de fokker? En hoeveel nestjes heeft de fokker? Als er meer dan twee rassen gefokt worden kun je al serieuze vraagtekens gaan zetten bij de kwaliteit van de fokker in kwestie. Vraag ook naar hoeveel nesten de teef krijgt, en hoe vaak ze gedekt wordt.
  4. Waar groeien de pups op, en wat doet de fokker om de pups voor te bereiden op hun verdere leven? Pups in een (al dan niet donkere) schuur, zonder verrijking en dergelijke, zijn een indicatie voor een foute fokker. Pups die in de huiselijke kring opgroeien wennen al in het nest aan de dagelijkse beslommeringen in een gemiddeld huishouden. Zij zullen dus ook makkelijker wennen aan hun nieuwe leven.
  5. Mag je meerdere keren langskomen? Veel fokkers ontmoeten hun potentiële pupkopers graag al voordat de pups geboren zijn. Zodoende kun je rustig met elkaar kletsen en elkaar vragen kunt stellen zonder dat de pups voor afleiding zorgen. Tijdens zo’n kennismaking kun je vaak ook de moeder alvast ontmoeten en bekijken, ook heel waardevol! Ook als de pups er zijn vinden veel fokkers het fijn als je een aantal keren komt kijken. Zo wennen de pups alvast aan verschillende mensen, en kun jij alvast bekijken wat de karakters van de pups in het nest zijn.
  6. Worden de pups, voordat ze gaan verhuizen, nagekeken door een dierenarts, getitert en/of ingeënt, gecontroleerd op wormen/parasieten en zit er een paspoort bij de pups? En ook heel belangrijk: worden de pups gechipt van tevoren? Vooral dit laatste is wettelijk verplicht!
  7. Is er een koopcontract? De meeste rasverenigingen hebben een voorbeeld koopcontract op de website staan, waar veel fokkers mee werken. Vraag of je het contract van de betreffende fokker ruim van tevoren mag inzien. Zo kun je checken of er geen hele gekke dingen in staan. Zo’n contract beschermt jullie allebei, zowel fokker als koper, dus het is belangrijk dat de fokker met een contract werkt.

Missen er volgens jou nog hele belangrijke punten in deze lijst? Laat het me weten! Ben je zelf op zoek naar een pup en wil je na het lezen van dit blog meer informatie? Laat het me weten, ik help graag!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.