Boek review: Waar heeft mijn hond pijn? van Renee Tucker

Mijn ‘epische queeste’ om mijn nog te lezen boekenstapel kleiner te maken heeft zich vervolgd! Ik heb recent het boek ‘Waar heeft mijn hond pijn?’ van de Amerikaanse chiropractor Renee Tucker gelezen. Ook dit boek had ik al geruime tijd in de kast staan, maar ik kwam er maar niet aan toe het te lezen. Voor mijn mede-hondenboekenverzamelaars vast erg herkenbaar!

Het boek is begin 2023 in het Nederlands vertaald, en als zodanig bij onder andere Bol.com verkrijgbaar, voor €29,95.

Eerste indruk

Boek review: Waar heeft mijn hond pijn? van Renee Tucker

Het boek bevat 184 pagina’s, en meet ongeveer 23 bij 23 cm. Geen klein boek dus, en dat komt het boek enorm ten goede! Het staat namelijk boordevol met ontzettend duidelijke foto’s die bovendien van groot formaat zijn. De verschillende checks in het boek worden zo dus duidelijk geillustreerd, wat wat mij betreft een must is, gezien het onderwerp. Het boek beschrijft namelijk 23 bodychecks, die je kunt uitvoeren om te zien of je hond baat heeft bij een behandeling door een chiropractor of andere specialist. Het is dus niet bedoeld als vervanging van professionele veterinaire zorg, maar om je te leren beter naar je hond te kijken (en te voelen!).

De inhoud

Het boek begint al meteen goed. In het voorwoord schrijft Renee: ‘Als je dit leest, zou ik willen dat ik bij jou thuis een hond was. De echt goede eigenaren willen weten wat er mis is met hun hond.’ Dat maakt me blij, meteen bij de start van een boek al een complimentje krijgen van de schrijver!

Het boek is opgedeeld in twee delen: deel 1 is een intro in de chiropractie, en deel 2 bevat 23 bodychecks.

Deel 1 gaat van start met met een verhaal over de geschiedenis van de auteur, hoe zij gecertificeerd in dierenchiropractie is geworden. Vervolgens vertelt ze over de werking van chiropractie, met uitleg over verschil tussen medische subluxatie en chiropractische subluxatie. 

Vervolgens worden in deel 2 de 23 bodychecks in detail uitgelegd. Bij de meeste checks eerst een praktijkvoorbeeld, dan uitleg over symptomen die gezien kunnen worden als het gewricht gesubluxeerd is, uitleg over het gewricht zelf en de functie, en tenslotte uitleg over de check.

Ik heb heel voorzichtig wat van de checks geprobeerd uit te voeren, maar heb nog oefening nodig om het goed te kunnen voelen. De moeilijkheidsgraad van de checks staat erbij vermeld, dus starten met de makkelijkere checks is zeer zeker een optie. De kaak, elleboog en pols bijvoorbeeld vond ik vrij makkelijk om te oefenen.

Eindoordeel ‘Waar heeft mijn hond pijn’

Ik vond ‘Waar heeft mijn hond pijn’ een erg interessant boek! Hier en daar, vooral in deel 1, wel een tikkeltje repetitief. Na een paar keer weet ik wel dat het boek niet bedoeld is als behandeling, maar om je te helpen herkennen of behandeling bij een specialist nodig is. 

De schrijfstijl is toegankelijk, eventueel vakjargon wordt uitgelegd zodat je wanneer je verder leest gewoon weet waar Renee het over heeft als ze de betreffende woorden gebruikt.

De foto’s zijn prachtig, mooi groot, en genomen met verschillende rassen en formaten. Er staan ook veel mooie illustraties in, voorzien van kleurcodering bij de botten en gewrichten. De bijschriften bij de illustraties hadden hier en daar ietsje beter gemogen. 

In mijn uitgave is een deel van de vertaling van Engels naar Nederlands vergeten, de tekst staat daar nog steeds in het Engels in. Voor mij geen probleem, maar slordig is het wel natuurlijk.

Leuk detail: je gaat na het lezen je hond veel bewuster aanraken, omdat je door het oefenen veel meer gericht raakt op hoe je hond zou moeten aanvoelen. Ik merk dat ik nu soms tijdens het aaien onbewust de makkelijkere checks even uitvoer.

Ik kan ‘Waar heeft mijn hond pijn’ van harte aanbevelen aan iedereen die graag beter wil leren controleren of er noodzaak voor behandeling is. Onze sportieve (jacht)honden kunnen erg hard zijn voor zichzelf, en pijn slecht laten merken. Hoe tof is het dan, als je bij vage kleine klachten zelf kunt controleren of er iets aan de hand is waar je mee naar een specialist zou moeten!

Aanrader!

Aanrader voor iedereen die graag beter wil leren controleren of er noodzaak voor behandeling is

9
Our Score

Pros

  • Erg interessant
  • Fijne schrijfstijl
  • Toegankelijk taalgebruik
  • Prachtig vormgegeven
  • Duidelijke foto’s
  • Mooie illustraties

Cons

  • Hier en daar een tikkeltje repetitief
  • De vertaling is hier en daar wat slordig
Boek review: Waar heeft mijn hond pijn? van Renee Tucker

Meer boekreviews lezen? Je vindt ze hier op het blog!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.