Boek Review: Hond & Kat Zo doe je dat!

Begin mei kwam Noorse Boskat kitten Stiorra ons damesteam versterken. Hoewel we al eerder katten en honden samen gehad hebben (en ook al eerder kittens opgevoed hebben rondom de honden), wilde ik, zeker aangezien we ook een pup in huis hebben, alles extra goed doen. Nu heb ik als gedragstherapeut voor honden best wel wat kennis in huis over honden, maar van kattengedrag heb ik toch minder kaas gegeten, en een collega-GT adviseerde mij dit boekje eens te lezen. Ik bestelde het online, en zodra het binnen was ben ik meteen begonnen te lezen.

Leuke wetenswaardigheden

Het is geen super dik boek (65 pagina’s), maar het leest lekker weg en het staat vol met leuke wetenswaardigheden over hond en kat. De auteurs hebben deze wetenswaardigheden mooi gekaderd door er steeds een icoontje van een hond of kat voor te zetten, zodat je altijd meteen al weet over welke diersoort de paragraaf gaat.

Er wordt een uitleg gegeven over hoe honden en katten leren, en overal worden duidelijke voorbeelden bij gegeven. Hierbij wordt ook met klem aangegeven dat de auteurs alleen angstvrije methoden gebruiken in hun werk. Iets waar ik me volledig achter kan scharen, en dit maakt dan ook dat ik dit boekje met vertrouwen zal kunnen aanraden aan cursisten en gedragsklanten. Super fijn!

Ook worden veel stress signalen genoemd en uitgelegd, waardoor je leert negatieve stress bij zowel hond als kat te herkennen. Super belangrijk als je hond en kat bij elkaar gaat introduceren natuurlijk, want zo kun je snel handelen als één van beide (of allebei) het te moeilijk krijgt.

Voorbereiding en Stappenplan voor Introductie

Vervolgens worden er wat tips voor de voorbereiding gegeven, waarmee je er voor kunt zorgen dat er in de periode voor de introductie van een nieuw huisdier al langzaam dingen veranderen en je kat of hond daar vast een beetje aan kan wennen.

Het boekje eindigt met een stappenplan voor de daadwerkelijke introductie van hond en kat, en een aantal duidelijke foto’s van lichaamstaal bij hond en kat.

Wat specificaties:

  • 65 pagina’s
  • Auteurs: Claudia van der Linden & Renée Noor
  • Te bestellen via Bol of via Spin & Kwispel voor €17,95

Mijn oordeel

Super leuk boekje!

Absoluut een aanrader. Voor iedereen die al honden heeft en er een kat bij wil, of andersom. Maar ook voor iedereen die één of beide al heeft en gewoon wat meer over honden- en kattengedrag wil weten.

9.5
Eindoordeel

Pros

  • Fijne lengte van paragrafen
  • Goede leesbaarheid
  • Duidelijke foto’s
  • To the Point: weinig overbodige vulling, lekker veel handige tips en info
  • Geschreven vanuit moderne angstvrije werkwijze, waar ik mij volledig in kan vinden

Cons

  • Nu ga ik mierenneuken, haha: het boekje had wat mij betreft best iets dikker en nóg diepgaander mogen zijn, maar dat komt denk ik ook doordat ik persoonlijk al verder ben qua kennis (van honden). Voor de doorsnee huisdier eigenaar zal dit absoluut geen issue zijn verwacht ik!

De situatie bij ons

En Stiorra? Die is inmiddels helemaal gewend hier thuis, speelt en slaapt gezellig bij de honden maar ook op haar eigen plekjes in haar klimtoren.
Zij en Herja zijn dikke vriendjes en spelen dagelijks met elkaar. Super leuk om te zien!

Ik ben nog steeds helemaal blij met haar, hopelijk kunnen we er in de toekomst nog een kattenvriendje voor haar bij introduceren maar voorlopig genieten we volop van haar heerlijke kittenstreken!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.