Voor mijn verjaardag kreeg ik het derde boek uit de Predation Substitute Training series van Simone Mueller, genaamd ‘Don’t Eat That!’. De ondertitel is ‘force-free food avoidance training for Dogs who love to scavenge’. Ik verzamel en lees graag force-free hondentraining boeken, dus deze wilde ik ook erg graag hebben! Vandaag mijn review van dit boek.
Over het boek
Mijn exemplaar heeft een softcover en is ongeveer 15 bij 23 cm groot. Niet te groot dus, lekker handzaam maatje om ook onderweg mee te kunnen nemen. Het boek bevat 166 pagina’s met enkele zwart-wit afbeeldingen.
In de eerste hoofdstukken legt Simone uit wat scavenging precies is en waarom honden eten zoeken. Ook verteld ze over diverse trainingstechnieken, en waarom we sommige technieken beter niet kunnen gebruiken. Ze schrijft onder andere ook over het POMC gen wat onder andere bij Labrador retrievers voorkomt. Ik heb een Lab met één kopie van dit gen, en ik kan bevestigen dat hoewel dit haar erg voergemotiveerd maakt tijdens training, Idunn ook graag zelfstandig op zoek gaat naar eten. De adviezen en spelletjes uit dit boek zijn dus mooi toepasbaar op haar!
Hierna volgen wat toffe verrijkingsideeën en een reeks spelletjes om het omgaan met scavenging en het laten liggen van gevonden voedsel te trainen. Veel van de spelletjes worden opgevolgd door een aantal ‘problemen’ waar je tijdens het trainen tegenaan kunt lopen, en de mogelijke oplossingen voor dat probleem.
Een prachtige quote uit het eerste deel van het boek omschrijft het doel naar mijn mening heel mooi: “Het doel is niet om eten zoeken helemaal uit te bannen, maar het ze veilig te laten uitoefenen. Volledig elimineren is een onrealistische verwachting.” Dus: hoe leer je hier op een veilige manier mee om te gaan, en leer je je hond veilig in de behoefte om eten te zoeken te voorzien.
Naast de spelletjes worden er ook wat noodsignalen aangeleerd, en heeft Simone ook een link opgenomen naar een downloadbare pdf met een Trainingsdagboek.
Mijn mening
Ik heb genoten van dit boek! Simone schrijft erg duidelijk, en geeft goede argumenten waarom bepaalde dingen beter zijn of juist helemaal niet handig zijn om te doen. Ze legt ook op een fijne manier uit waarom aversieve methodes niet de juiste weg zijn om het probleem van scavenging op te lossen.
Hier en daar miste ik wat wetenschappelijke diepgang, maar ik denk dat de gemiddelde hondeigenaar daar juist helemaal niet op zit te wachten, en uiteindelijk is dit boek vooral voor hen geschreven natuurlijk. Het is gemakkelijk te volgen, de spelletjes zijn mooi stapsgewijs opgebouwd en de probleemoplossende tips zijn uitgebreid en duidelijk.
De downloadbare pdf is super uitgebreid en echt enorm handig om als dagboekje te gebruiken tijdens het doen van de oefeningen uit het boek.
Wat ik een beetje jammer vond, was het enigszins gebrekkige beeldmateriaal in het boek. De zwart-wit foto’s zijn niet heel erg duidelijk, maar ik begrijp ook heel goed dat er budgettechnische keuzes gemaakt moeten worden bij het maken van zo’n boek. Fullcolour zorgt voor een hoger prijskaartje, wat het boek weer minder toegankelijk maakt voor mensen met een kleiner budget. Keuzes, keuzes!
Al met al ben ik erg enthousiast over dit boek, dit was mijn eerste kennismaking met de boeken van Simone, en ik ga de eerdere twee delen dan ook snel aanschaffen en lezen!
Don’t Eat That! van Simone Mueller is onder andere verkrijgbaar via Amazon
Tof boek!
Dit boek smaakt naar meer! 😉

Geef een reactie