Hondensporten – Jachttraining

Voor de DogBlog Stick Challenge pakte ik vorige week het ijsstokje met “Jachttraining” uit de pot. Nu doen mijn partner en ik allebei al wekelijks jachttraining met de meiden, dus het was geen nieuwe uitdaging, maar wel eens leuk om in plaats van alleen eens samen te trainen natuurlijk.
Vandaag dus een blogje over Hondensporten: Jachttraining!

Wat is Jachttraining?

De focus bij jachttraining zoals wij dat doen, ligt op het werk na het schot, het apporteren van het ‘geschoten wild’ dus. In onze trainingen wordt dat geschoten wild gewoonlijk vervangen door een canvas dummy. Honden die ook op wedstrijden of in de jachtpraktijk ingezet worden, worden ook getraind met (ontdooid) wild, maar recreatieve jachttraining kun je heel goed blijven doen met canvas dummy’s. Dus ook als je niet met wild wil trainen kun je prima jachttraining doen!
De hond leert op jouw aanwijzing het apport op te gaan halen en leert daarnaast ook netjes volgwerk, steadyness (niet inspringen wanneer er een apport valt bijvoorbeeld), en reageren op diverse fluitsignalen. Ook leren ze jouw aanwijzingen voor wat betreft een bepaalde richting op bewegen te volgen, en leren ze op jouw aanwijzing zoeken in een bepaald gebied.

Voor welke honden is Jachttraining geschikt?

In principe kun je met ieder ras jachttraining doen, maar bepaalde rassen zijn er natuurlijk van oorsprong voor gefokt. Zo zijn de rassen uit de FCI rasgroepen 7 (Staande honden) en 8 (Retrievers, Spaniels en Waterhonden) vaak van zichzelf al meer geïnteresseerd in dit type ‘werk’. Maar ik heb ook al terriers en zelfs een keer een Mopshondje erg enthousiast aan het apporteren gezien!
Mocht je twijfelen dan kun je altijd een keer een workshop volgen bij een hondenschool die jachttraining aanbiedt, of een prive les boeken bij een trainer.

Clicker Jachttraining

Mijn partner en ik trainen met de clicker. Die passen we in al onze trainingen toe, dus ook bij de jachttraining. Het voordeel van clickertraining is dat je met die clicker (of een clickwoord) heel nauwkeurig precies het juiste moment van belonen kunt timen. Zo leert je hond nog sneller wat er precies van hem of haar verwacht wordt.
We werken aan een fijne samenwerking tussen voorjager en hond, en daarbij dus ook aan een goede onderlinge relatie. Samen plezier hebben is het allerbelangrijkste, wat je doel ook is!

Wedstrijden

Er zijn verschillende wedstrijden waar je met je jachthond aan mee kunt doen. Zo worden er door de verschillende retriever verenigingen gedurende het jaar diverse proeven georganiseerd, zoals de Club Diploma Dagen, Working Testen, Standaard Jachthonden Proeven, en Meervoudig Apporteer Proef. Die laatste twee worden ook door andere organisaties georganiseerd, en worden altijd onder de vlag van Orweja georganiseerd.
Het is leuk om een doel te hebben met je training, maar blijf er vooral samen plezier in hebben!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.