Als je dit blog leest terwijl je op zoek bent naar het hondenras dat het beste bij je past, wil ik je als eerste het volgende zeggen: je bent goed bezig! Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat gaat zeer zeker ook op bij het aanschaffen of adopteren van een hond. Niet alle rassen passen bij iedereen, en het is goed dat je hier stil bij staat en research naar doet. Ik als gedragstherapeut, maar ook als fokker, kan dit alleen maar toejuichen!
Laat we er nu maar eens in duiken dan: Welk hondenras moet ik nemen?
Ken jezelf

Kijk om te beginnen eens goed naar je levensstijl en huidige situatie. Wat voor mens ben je, of als je met een gezin bent: wat voor mensen zijn jullie? Ben je actief en beweeg je veel, hoeveel vrije tijd heb je, hoe is je woonsituatie? Als jullie met meer zijn thuis: hoe groot is je gezin, en hoe druk is iedereen met activiteiten? Sommige rassen passen beter bij een rustigere levensstijl. Andere kunnen goed meedraaien in een druk gezin die veel (sportieve) activiteiten ondernemen samen.
Kijk daarom ook naar hoe je fysiek bent: wandel je graag kilometers door de natuur of polder, of vind je een eindje door het dorp eigenlijk wel genoeg? Geen oordeel van mij hoor! Maar als je jezelf meer herkent in optie twee zul je het vast met me eens zijn dat een sportieve jachthond of herder dan minder goed bij je past.
Ook belangrijk: heb je reeds ervaring met honden? Sommige rassen zijn beter geschikt als eerste hond dan andere, vanwege de oorspronkelijke functie van het ras of vanwege specifieke verzorgingsbehoeftes, bijvoorbeeld.
Kijk naar rasgebonden eigenschappen en behoeften
Vroeger werden honden vooral gefokt en gehouden vanwege een specifieke functie die we ze wilden laten vervullen. Denk hierbij aan jachthonden voor verschillende functies binnen de jacht, herdershonden voor het drijven en beschermen van de kudde, en sledehonden voor het trekken van de slee in arctische gebieden. Die oorspronkelijke functies en de bijbehorende eigenschappen, zitten nog steeds in onze moderne honden. Daarom loopt een retriever graag met iets in zijn bek, vinden kuddebeschermers het vaak lastig wanneer onbekenden op ‘hun’ terrein komen, en zullen meutehonden wat sneller last hebben met alleen zijn. Het is erg belangrijk om goed stil te staan bij deze eigenschappen. Dit omdat ze, wanneer deze botsen met jouw levensstijl en situatie, voor een hoop frustratie bij jou en je hond kunnen zorgen.
Ook belangrijk: zijn er specifieke verzorgingseisen aan het ras waar je interesse in hebt? En zo ja, kun je het opbrengen om hierin te voorzien? Denk hierbij aan bepaalde vachten die vaker/meer getrimd moeten worden, bijvoorbeeld.
Gezondheid is ook belangrijk om naar te kijken. Welke gezondheidsproblemen zijn er binnen het ras waar je interesse in hebt? Het is goed om deze in kaart te hebben voor jezelf, zodat je straks wanneer je contact hebt met een fokker gerichte vragen kunt stellen over onderzoeken en dergelijke.
En tenslotte: hoe is het temperament van het ras? Binnen sommige rassen is er een splitsing tussen werklijn en showlijn. Sommige mensen vinden de werklijn honden erg mooi om te zien, maar realiseren zich onvoldoende dat deze lijnen vaak wat heftiger zijn dan de showlijn variant. In een druk gezin met kinderen waar niet wekelijks tijd is voor training met de hond, is kiezen voor de showlijn variant dan vaak een betere keuze.
Onderzoek en Voorbereiding
Heb je een ras op het oog? Tof! Kijk of er een rasvereniging is voor het ras van je keuze. Zij zullen je vast en zeker aan meer informatie over het ras kunnen helpen. Informeer ook bij fokkers, vraag of je voor een oriënterend gesprek mag langskomen bijvoorbeeld. Je kunt ook een show bezoeken om vertegenwoordigers van het ras in het echt te bekijken. En om een praatje aan te knopen met aanwezige fokkers.
Dit heb ik zelf ook gedaan toen mijn vriend en ik besloten hadden een hond te nemen. We waren verliefd geworden op de Tsjechoslowaakse Wolfhond. Tijdens het praten met diverse fokkers van dit ras kwamen wij er achter dat dit ras en wij geen match waren. Uiteindelijk zijn we bij de Labrador uitgekomen, en dit ras past perfect bij ons! Ik zou me nu geen leven zonder Labs meer kunnen voorstellen, maar besef mij ook dat ook de Labrador echt niet geschikt is voor iedereen.
Welk hondenras moet ik nemen?
Twijfel je na het lezen van dit blog, en zou je graag wat meer hulp willen? Neem vooral contact met me op om de mogelijkheden voor begeleiding te bespreken!
Succes met je zoektocht!

Geef een reactie