Je bent op zoek naar een pup om jullie gezin compleet te maken, en je oog is gevallen op een bepaald type hond. Eentje uit werklijnen. Is dat echt een goed idee? Vandaag een blogje om je aan het denken te zetten 🙂
Honden uit werklijnen
Honden uit werklijnen, of dat nu jachthonden zijn of herders, of nog weer andere rassen, hebben een ander eisenpakketje dan honden van rassen die niet gefokt zijn om te werken. Het is enorm belangrijk om daar van tevoren goed bij stil te staan, om veel verdriet achteraf te voorkomen. Immers, als je zo’n hond niet goed kunt bieden wat hij of zij nodig heeft, liggen gedragsproblemen op de loer.
Die stoere Mechelse Herder, of die statige Duitse Staande, en ‘zelfs’ de Labrador: ze zijn oorspronkelijk gefokt om te werken. Het ras had een hele specifieke functie, waar jarenlange selectie aan vooraf gegaan is. Die functie zit er nu nog steeds als het ware ‘ingebakken’. Dat is de reden dat een retriever graag dingen draagt, bijvoorbeeld. Die werklust zien we nog steeds heel sterk bij alle exemplaren van bepaalde rassen, en bij andere rassen vooral in de ‘werklijnen’ van dat ras. En die werklust gaat meestal gepaard met een flinke dosis energie en denk- en leervermogen. Als je daarin niet kunt voldoen als eigenaar van zo’n hond, gaat het vaak al snel mis. Gedragsproblemen liggen dan op de loer, bijvoorbeeld repetitief gedrag, problemen rondom agressie, of problemen met alleen thuis zijn. Wees je hier dus sterk bewust van wanneer je besluit om zo’n hond te nemen!
Kun je de hond bieden wat hij nodig heeft?
Vraag jezelf af, en antwoord eerlijk: kun je dit ras echt bieden wat het nodig heeft? Gelukkig is het kunnen uitoefenen van de oorspronkelijke functie voor de meeste honden echt geen must, en kun je volstaan met het beoefenen van bijvoorbeeld een hondensport waar jullie allebei blij van worden. Dingen als agility, apporteertraining/jachttraining, geurdetectie en canicross zijn maar enkele van de mogelijkheden. Verdiep je hier van tevoren in, en bedenk of dit iets is wat je ziet zitten. Zo’n hondensport doe je ook niet alleen gedurende een bepaalde (korte) periode van het leven van je hond: vaak start je hiermee op relatief jonge leeftijd (voor veel sporten geldt dat je als de hond nog pup is al een voorzichtige basis gaat leggen, en echt gaat sporten vanaf ongeveer 12 maanden leeftijd), en ga je door tot ‘pensioen’.
Wil je dit? Is je antwoord hierop volmondig “Ja!”, ga er dan voor! Is je antwoord “Nee”? Dit is absoluut geen schande! Verreweg de meeste mensen willen gewoon een gezellig maatje om lekker mee te wandelen en te spelen, en dat is ook ok! Ga dan wel op zoek naar een ras wat beter bij jouw specifieke wensen aansluit. Daar doe je jezelf op de lange termijn alleen maar een plezier mee, en de hond ook.
Geef een reactie