Snuffelwandeling – Doen jullie dit weleens?

Mijn dames zijn er dol op: de snuffelwandelingen die ik regelmatig met ieder van hen individueel onderneem. In dit blog leg ik jullie uit wat zo’n snuffelwandeling precies is, en waarom het een goed idee is om dit regelmatig met je hond te doen.

Een snuffelwandeling lopen

Snuffelwandeling - Doen jullie dit weleens?

Onze honden houden, net als de meesten van ons baasjes eigenlijk, van controle en voorspelbaarheid. En om die controle en voorspelbaarheid te kunnen waarborgen, moeten we informatie verzamelen over de wereld om ons heen. Ga maar na: wat is het eerste wat je doet als je op een vreemde locatie je auto uit stapt? Om je heen kijken om te zien wat er allemaal precies op die plek is, toch? Wij gebruiken hiervoor vooral onze ogen, omdat dat voor ons nu eenmaal het fijnst is en het snelst werkt om informatie te verzamelen. Onze honden gebruiken hun ogen uiteraard ook, maar verzamelen nog veel meer informatie met hun neus. Alle geurtjes worden opgesnoven en verwerkt in het hondenbrein, en we kunnen alleen maar gissen wat er daar precies mee gebeurt. Uit onderzoek is wel gebleken dat honden die de kans hebben gekregen hun omgeving rustig op hun eigen tempo te besnuffelen, makkelijker en sneller ontspannen.

Tijdens snuffelen komt onder andere endorfine vrij, en dat helpt stressverlagend. Tevens komt er dopamine vrij, en dat zorgt voor een blij en fijn gevoel. Niet heel gek dus dat honden dol zijn op snuffelen!

Hoe pak je zo’n wandeling aan?

Dus, hoe vertalen we dat dan naar het dagelijks leven? Door de hond in de eigen omgeving regelmatig lekker te laten snuffelen bijvoorbeeld! En zo’n snuffelwandeling is dan ideaal. Tijdens zo’n wandeling bepaalt je hond waar en wanneer hij stil gaat staan om te snuffelen, en hoe lang hij daar vervolgens blijft snuffelen. Bovendien bepaalt je hond de route van de wandeling (zolang dat veilig kan natuurlijk!). Jij wandelt er, bij voorkeur met je hond aan een lange lijn, achteraan, en wacht zolang de hond stil staat. Je grijpt alleen in als de situatie onveilig dreigt te worden, verder heeft de hond de controle over de wandeling. Wat dit doet, is je hond de kans geven om in alle rust precies die plekjes af te gaan waar hij graag even wil snuffelen, en zo zijn eigen omgeving goed in kaart te brengen. Want zo’n snuffelwandeling doe je dus bij voorkeur in je eigen wijk of dorp.

Begin bij de voordeur

Snuffelwandeling - Doen jullie dit weleens?

Als ik met mijn meiden snuffelwandelingen onderneem, dan begint die al bij de voordeur. Om te beginnen krijgen ze een halsband (of tuigje) aan wat ik alleen voor snuffelwandelingen gebruik. Dit hoef je niet perse te doen, ik vind dit zelf fijn om zo extra duidelijk het verschil tussen een snuffelwandeling en een ‘gewoon’ uitlaatrondje te markeren. Ik gebruik hierbij een biothane lange lijn van 5 meter.

Vervolgens stappen we naar buiten, en geef ik de controle over aan de hond. Zij beslist welke kant we op gaan, en hoe lang we over de wandeling doen. Dit levert, zeker als je meerdere honden hebt, soms hele verrassende dingen op! Zo gaat Juno het liefst ons hele dorp door tijdens een snuffelwandeling, en zijn we met haar rustig anderhalf uur zoet. Freyja daarentegen loopt praktisch hetzelfde rondje als wanneer we haar ‘gewoon’ uit laten. Kennelijk vindt zij dat interessant genoeg, en heeft haar moeder meer behoefte aan snuffelen buiten de standaard route ๐Ÿ™‚ Skadi loopt iedere keer een andere route, en zit qua tijd tussen haar zus Freyja en haar moeder Juno in. Idunn en Herja zijn de jongste van het stel, en zij zitten weer een beetje tussen Freyja en Skadi in qua lengte en afstand. Soms lopen ze een nieuwe route, en soms dezelfde. Ik loop er gewoon achteraan en geniet van het feit dat zij genieten, en van de omgeving om ons heen.

Lopen jullie weleens een snuffelwandeling? Of wil je het eens gaan uitproberen misschien? Deel je bevindingen met me, vind ik leuk!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.