Social media staat er alweer vol mee, mensen die nu al vuurwerk horen in hun buurt. Ik heb ook alweer best veel knallen gehoord! Veel honden vinden vuurwerk (en andere harde geluiden!) erg spannend, dus vandaag een blog over jouw hond en vuurwerk: 9 tips voor vuurwerktraining!
1 Zorg dat je huis veilig en escape-proof is
Sommige honden vluchten als ze bang zijn, en dat hoeft niet altijd naar de mensen in het gezin te zijn. Er zijn ook honden die in hun paniek naar buiten rennen, dus zorg dat deuren altijd goed gesloten zijn, en check ook de tuin!
2 Koppel vuurwerk aan iets lekkers
Is je hond op dit moment niet bang voor vuurwerk, en wil je dat graag zo houden? Je kunt harde knallen gaan koppelen aan iets heel lekkers, door je hond steeds nadat er een knal geweest is wat te geven. De knal wordt zo op den duur een aankondiger van dat lekkers, en dus wordt de knal iets positiefs. Bovendien leert je hond zo bij knallen naar jou toe te oriënteren, en dat is natuurlijk alleen maar goed!
Als je hond wel bang is maar nog voer aan wil nemen kun je dit ook doen.
3 Steun je hond
Vroeger werd gezegd dat je je hond vooral moest negeren als hij bang was, want anders bevestigde en verergerde je de angst. Dit is niet waar! Angst is een negatieve emotie, en je kunt een negatieve emotie niet erger maken door er iets positiefs tegenover te stellen. Steun je hond dus gerust, en aai of voer hem als hij dat op dat moment wil.
4 Maak een veilig vluchtplekje
Leg op een rustige plek in huis (bijvoorbeeld in een rustige hoek van de woonkamer, of in een slaapkamer als je hond daar heen mag) een heerlijk kussen neer, en leg daar in de aanloop naar de decembermaand alvast regelmatig ongezien wat lekkers neer voor je hond. Zo leert je hond niet alleen dat hij daar heerlijk kan liggen, maar ook dat hij daar heerlijk kan snacken!
5 Dwing je hond niet
Forceer je hond niet uit zijn veilige vluchtplekje als hij daar ligt, en dwing hem al helemaal niet naar buiten tijdens vuurwerk als hij dat niet wil.
6 Laat je hond niet alleen
Als er tijdens je afwezigheid onverhoopt vuurwerk vlak naast je huis afgestoken wordt, kan je hond die nare gebeurtenis koppelen aan het alleen zijn, en daarna niet meer alleen durven blijven. Probeer er dus voor te zorgen dat er altijd iemand thuis is, zeker tussen Kerst en Oud en Nieuw.
7 Zorg voor entertainment
Hersenwerk kan je hond enorm helpen in spannende tijden, niet alleen omdat het zorgt voor mentale uitdaging, maar ook omdat snuffelen bewezen helpt stress te verminderen. Doe dus de brokjes van je hond lekker in een snuffelmat, en puzzel gezellig met hem.
8 Gebruik ondersteunende producten
Er zijn tal van producten op de markt die kunnen helpen bij vuurwerkangst. Natuurlijk zijn die producten niet zaligmakend, en is een gericht trainingsplan (zie hiervoor tip 9) nodig, maar ondersteunend kunnen ze zeker heel goed bijdragen! Bijvoorbeeld een thundershirt, of een adaptil verstuiver/halsband. Ook Bach rescue kan in sommige gevallen uitkomst bieden.
9 Schakel een specialist in
Is je hond extreem bang voor harde geluiden? Schakel dan een specialist in, ga niet zelf aanmodderen. Een goede gedragstherapeut kan jou en je hond helpen. Je trainer op de hondenschool kan vaak ook helpen met een trainingsplan, zeker voor jonge honden.
Gewoonlijk omvat zo’n plan een trainingsprotocol waarbij de hond langzaam maar zeker steeds ietsje meer blootgesteld wordt aan steeds harder wordende geluiden van een opname, en wordt hierbij continu in de gaten gehouden of we niet over de grenzen van de hond heen gaan. Zolang je ‘below threshold’ blijft in je training, bouw je zo desensitisatie op het gekozen geluid op en kun je vervolgens aan de slag met het ombuigen van de negatieve emotie naar een positieve/neutrale emotie.
PS: de sterretjes in de foto van Freyja hierboven en hiernaast zijn er in gephotoshopt, natuurlijk zijn die niet in de buurt van haar kopje geweest!
Geef een reactie