Je kent ze vast wel, die hondenbaasjes die -altijd heel goedbedoeld- enorm veel ondernemen met hun hond, omdat de hond anders ‘zijn energie niet kwijt kan’. Sommige van die baasjes zeggen daarbij dat een vermoeide hond een brave hond is. Maar is dat echt zo? En is je hond uitputten echt nodig om een ‘brave hond’ te krijgen?
Atleten creรซren
Waar een hoop mensen niet goed bij stil staan wanneer ze steeds meer en meer met hun hond gaan ondernemen om die energie kwijt te raken, is dat ze hun hond ondertussen aan het opleiden zijn tot duursporters. Ze maken er topatleten van! Het lichaam van de hond raakt gewend aan die hoeveelheid fysieke uitdaging, en, je raadt het al, heeft inderdaad steeds meer nodig. Of op z’n minst continu hetzelfde. En dat is vaak voor ons mensen moeilijk realiseerbaar.
Goed kunnen nadenken
Er zijn ook mensen die, voordat ze naar de hondenschool gaan voor de les, eerst de hond uitputten zodat hij lekker rustig is op het trainingsveld. Bijvoorbeeld door eerst een heleboel balletjes te gooien, of met de hond te gaan fietsen. Vaak zijn die honden ook inderdaad rustiger aan het begin van de les, dan de honden die fris uit de auto komen. Echter kleven hier een paar hele grote nadelen aan. Ten eerste: het vele balletjes gooien of andere fysieke inspanning vragen van je hond, vult het stress emmertje van je hond. Er komt stress hormoon bij vrij, en het lichaam kan daar maar zoveel tegelijk van verwerken. En koppie vol is koppie vol! Wat er dan vervolgens gebeurt, is dat het geleerde minder goed opgenomen wordt. En je dus eigenlijk voor niets aan het trainen bent op de hondenschool. Zonde!
Ten tweede: een vermoeid lijf loopt meer risico op blessures. Zeker als je naar de hondenschool gaat voor hondensport-training, waarbij er wederom een hoop van het lijf van je hond gevraagd wordt.
Brave hond
Die uitspraak van eerder, dat een vermoeide hond een brave hond is, natuurlijk begrijp ik de logica daar achter wel. Een hond die lekker ligt te slapen sloopt het huis niet, bijvoorbeeld. Maar dat kun je je hond natuurlijk ook leren niet te doen, zonder hem daarvoor constant te hoeven uitputten! Als je niet goed weet hoe je ongewenst gedrag moet afstoppen of begrenzen, vraag je trainer op de hondenschool dan om advies. Zij kunnen je vast en zeker helpen!
Gekke vijf minuten
Veel puppy eigenaren zullen dit vast herkennen: je pup krijgt aan het einde van de dag de ‘gekke vijf minuten’. Sommige mensen zien dit als een teken dat de hond nog niet moe genoeg is, en gaan nog meer doen met hun pup. Het tegenovergestelde is in verreweg de meeste gevallen echter waar! De kans is heel erg groot dat je pup op zo’n moment een overlopend stress emmertje heeft. Meer daarover in een komende blogpost.
Rust is op zo’n moment veel belangrijker, dus wat je voortaan kunt doen is je pup lekker een gevulde Kong geven in de puppyren of in de bench, en hem lekker laten rusten.
Mentale uitdaging
Met al die focus op fysieke uitdaging zouden we bijna vergeten dat er ook nog zoiets is als Mentale Uitdaging. En een balans tussen die twee is super belangrijk! Mentale uitdaging kun je je hond bieden in de vorm van bijvoorbeeld Hersenwerk, of Verrijkt voeren.
Hoeveel uitdaging heeft mijn hond nodig?
Dit is een vraag die niet rechtlijnig te beantwoorden is. De ene hond is de ander niet, en het ene ras is het andere niet. Gemiddeld genomen is 1,5-2 uur fysieke activiteit per dag voldoende (bij voorkeur verdeeld over de dag), maar zoals gezegd zijn er altijd uitschieters naar de ene of de andere kant. Twijfel je? Neem vooral contact met me op, ik help graag!
Geef een reactie