Help, mijn hond trekt aan de lijn!

Het is zo’n beetje het meest gebruikte zinnetje in de mails die ik ontvang bij de hondenschool: hoe leer ik het trekken aan de lijn af?
Trekt jouw hond ook zo aan de lijn? Wat heb jij allemaal al geprobeerd om het op te lossen?

Help, mijn hond trekt aan de lijn!

Zeker mensen met grotere honden hoor ik het vaak verzuchten: hun hond trekt zo verschrikkelijk hard aan de lijn. Wandelen is daardoor eigenlijk helemaal niet leuk meer. Om er iets aan te kunnen doen, zullen we eerst moeten begrijpen waarom een hond dat nu eigenlijk doet. Waarom trekt de hond aan de lijn?

Om te beginnen, loopt de gemiddelde hond een stuk harder dan wij mensen. Constant ons ’trage’ tempo aanhouden, vraagt dus best wel wat van een hond. Het liefst rennen ze heerlijk los en snuffelen ze overal waar ze willen. Maar ja, dat gaat nu eenmaal niet altijd en overal. We zullen dus moeten gaan samenwerken om het trekken te verminderen.

Verder hebben heel veel honden enorm veel succes gehad met het trekken naar andere honden toe, om daar kennis te kunnen maken, waardoor het trekken in het vervolg alleen maar erger wordt.

Help, mijn hond trekt aan de lijn!

Wat kun je doen om het trekken aan de lijn op te lossen?

Om te beginnen, en dit gaat niet het meest populaire advies worden maar geloof me, het helpt: laat je hond niet kennismaken met andere honden aan de lijn. Dit is moeilijk! Maar als je interacties alleen tijdens het loslopen toelaat, dan zal dat op den duur echt helpen in het niet meer trekken aan de lijn. Bijkomend voordeel hiervan is dat wanneer honden los lopen tijdens een kennismaking, ieder gewoon weg kan gaan wanneer hij of zij dat wil (zonder daarbij gehinderd te worden door de lengte van de lijn), en er dus veel minder kans is op een negatieve leerervaring.

Clickertraining

Verder: leer je hond dat het hem veel meer oplevert om met een slappe lijn naast je te lopen, dan om te trekken aan de lijn. Dit doe je door het gewenste gedrag (lopen met de slappe lijn) te belonen. Ik gebruik hier zelf graag een clicker voor. Zeker in het begin, als ik net met een pup begonnen ben met het leren samen te wandelen, doe ik bij iedere pas die ik neem en waarbij de pup met een slap lijntje meeloopt click, voertje pakken, voertje geven. Nog een stap lopen met een slappe lijn: click, voertje pakken, voertje geven.

Als dit goed gaat, kun je om de stap clicken, voertje pakken, voertje geven. Zo ga je steeds ietsje verder lopen voordat de click komt. Als de hond dan toch trekt, ga ik stil staan. Blijft hij met een gespannen lijn voor me stil staan, of gaat hij daar met die gespannen lijn zitten? Dan neem ik hem voorzichtig mee de andere kant op. Zodra hij dan weer netjes naast me loopt, draaien we weer om en wandelen we weer de goede kant op. Daarna ik weer begin met clicken en voeren zodra de hond weer met een slap lijntje mee loopt.

Als je dit consequent blijft doen, heeft je hond binnen de kortste keren door wat er van hem verwacht wordt, en omdat je dat gewenste gedrag beloont, blijft hij het ook uitvoeren. Herja heb ik het samen wandelen precies op deze manier geleerd, van pup af aan. Zie ook het filmpje hieronder.

Heel veel succes, en mocht je nog vragen hebben: laat het me weten! Ik help graag.

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.