Help! Hoe leer ik mijn hond alleen te zijn?

Heel veel honden hebben de afgelopen jaren het geluk gehad dat alle gezinsleden super veel thuis waren. Ze zijn in de tussentijd aan die drukte gewend geraakt. Ook voor volwassen honden zal het weer even wennen zijn dat er nu weer meer buiten de deur gewerkt wordt. Mocht je nog steeds thuis werken momenteel, dan is dit het ideale moment om wel alvast te gaan werken aan de voorbereiding voor als je in de toekomst wél weer vaker buiten de deur werkt.

Ook voor pups is het enorm belangrijk dat je ze leert om alleen te kunnen zijn. Zélfs als je altijd thuis bent en niet van plan bent ze alleen te laten! Er kan namelijk altijd iets gebeuren waardoor dat toch moet, en dan is het wel zo fijn als je hond daar mee om kan gaan.

Hoe leer je je hond alleen te zijn?

Om te beginnen ga je je hond de toegang tot jou af en toe eens ontzeggen. Bijvoorbeeld wanneer je in de keuken aan het koken bent, dan blijft de hond eens in de woonkamer met iets lekkers (bijvoorbeeld een gevulde likmat of Kong). Hij heeft op die manier afleiding, en krijgt door het lekkers ook een positieve associatie met alleen zijn.
Hij weet dat je nog in huis bent, maar hij kan even niet bij je. Dit kun je doen door bijvoorbeeld de deur te sluiten, of door tijdelijk gebruik te maken van bijvoorbeeld een traphekje.

Als dat goed gaat, kun je gaan uitbouwen. Blijf in eerste instantie steeds ietsje langer in de andere ruimte in huis. Zodra jullie die tijd opgebouwd hebben kun je ook gaan oefenen met buitenshuis zijn terwijl je hond thuis is.
Ga de deur uit en na een paar seconden weer naar binnen. Zeker als je hond op dat moment iets lekkers heeft om zich op te concentreren, heeft hij in die periode totaal geen tijd gehad om zich zorgen te gaan maken waar je heen ging en of je nog wel terug komt.

Zorg ten alle tijde dat je weer binnen bent voordat je hond onrustig kan worden. Mocht hij toch gaan piepen, maak dan je volgende oefensessie korter zodat je het piepen kunt voorkomen. Ga in geen geval wachten tot je pup uitgeblaft is, want tegen die tijd is zijn angst dat je niet meer terugkomt eigenlijk alleen maar bevestigd.
Bouw het hier vandaan steeds iets verder uit, en denk hierbij in minuten! Ga dus niet meteen drie uur op visite bij familie, want de kans is groot dat je hond dan wel onzeker wordt of je wel terug komt. Hij moet gaan leren dat het allemaal niet zo spannend is, en dat hij best eventjes alleen gelaten kan worden, wantje komt altijd weer terug.

Help! Hoe leer ik mijn hond alleen te zijn?

Heeft je hond last van verlatingsproblemen?

Sloopt hij bijvoorbeeld als je niet thuis bent, of gaat hij enorm blaffen? Dan kom je er natuurlijk heel snel achter dat je hond niet alleen kan zijn. Maar wist je dat sommige honden een enorm probleem hebben met alleen zijn, maar dat niet op bovengenoemde manieren laten merken? Om er achter te komen of jouw hond alleen kan zijn, kun je het beste eens een filmpje maken. Bijvoorbeeld door je laptop op FaceTime/Skype/Zoom te zetten en mee te kijken op je smartphone, of door een camera te installeren. Als je hond heerlijk gaat liggen slapen als je er niet bent, hoef je je nergens druk om te maken. Maar sommige honden vinden simpelweg geen rust als ze alleen zijn. Die blijven rondlopen, en de ramen en deuren in de gaten houden.

Als jouw hond problemen heeft met alleen zijn, kan het helpen om een gediplomeerd gedragstherapeut mee te laten kijken. Die kan je helpen met managementadviezen, ondersteunende middelen en training om je hond te leren dat alleen zijn zo eng niet is. Via de Nederlandse Vereniging van Gedragstherapeuten voor Honden kun je vast en zeker iemand bij jou in de buurt vinden. Mocht je bij mij in de buurt wonen: ik ben ook gedragstherapeut, via Hondenschool DogWork.

Veel succes!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.