Haal het meeste uit je Trainingssessies met je Hond!

Zoals je wellicht al weet, heb ik vijf honden in huis. Dat vergt wat tijd en energie, om alle vijf te trainen, maar daar hebben we natuurlijk ook voor gekozen! Ik probeer altijd wel het meeste uit mijn trainingssessies te halen, om zo effectief mogelijk bezig te kunnen zijn. Vandaar vandaag ook weer eens een blogje in de reeks Hondentraining, over hoe je het meeste uit je trainingssessies kunt halen. Lees snel verder!

Begrijp je Hond

Wat bedoel ik hier precies mee? Nou, eigenlijk heel simpel: verdiep je in de lichaamstaal van je hond, en van honden in het algemeen. Zo kun je sneller handelen wanneer je milde stress signalen gaat zien bijvoorbeeld.

Daarnaast is een onderdeel van het begrijpen van je hond ook dat je weet wat hem motiveert. Maak een lijstje met zijn favoriete beloningen, en focus je daarbij niet alleen op voer. Maak bijvoorbeeld een Top 5 voerbeloningen en een Top 5 spelbeloningen. Daarbij is nummer 5 steeds wel een beloning, maar van lagere waarde dan de beloning op nummer 4, enzovoorts. Door vervolgens vooral te trainen met beloningen op nummer 5, 4 en 3, houd je de beloningen op nummer 2 en 1 ‘over’ voor situaties en oefeningen die je hond erg moeilijk vindt.

Consistentie in je Trainingssessies

Er wordt weleens gezegd dat honden ‘zwart-wit’ denken, daarmee wordt bedoeld dat honden geen nuance kennen. Iets is oké, of het is niet oké. Iets mag altijd, of het mag nooit. Als je iets de ene keer wel goed vindt, en een dag later niet meer, dan is dat ontzettend verwarrend voor je hond. En verwarring zorgt weer voor stress, en stress zorgt voor verminderd leervermogen. Wees dus consistent in de signalen/cues die je gebruikt in je training, gebruik altijd dezelfde woorden. Maar wees ook consistent in het trainen zelf! Je behaalt geen successen wanneer je een keer in de zoveel tijd een paar uur traint, iedere dag (of een paar keer per week) korter trainen is veel effectiever en consistenter.

Positieve Bekrachtiging

Deze benadering is gebaseerd op het idee dat als je een actie uitvoert en daarvoor een beloning ontvangt die je aangenaam vindt, je geneigd bent die actie te herhalen. Neem bijvoorbeeld het volgende scenario: je vraagt je hond om te gaan zitten. De hond gaat zitten, waarna jij hem trakteert op een snack die hij erg lekker vindt. De volgende keer dat je hem vraagt te gaan zitten, is de kans groot dat hij dit weer doet, omdat je zijn gedrag op een positieve manier hebt bekrachtigd.

Heel belangrijk om te weten hierbij is dat de hond beslist wat een beloning is, niet jij. Je kunt hem natuurlijk dingen aanbieden, maar hij besluit of hij een bepaalde snack of een bepaald spel de moeite waard vindt. Zie het zo: stel je voor dat je nog kind bent, en je moeder besluit dat om te vieren dat je goed je best gedaan hebt op school, jij een bord spruiten krijgt voor het avondeten. En je houdt helemaal niet van spruiten. Is het dan een beloning?

Vermijd Overstimulatie

Ik zei het eerder al: vaker korter trainen is gewoonlijk beter dan af en toe heel lang. Tijdens een trainingssessie die te lang doorgaat bouwt je hond teveel stresshormoon op in zijn lijf, en gaat het leervermogen achteruit. Bovendien krijgt hij teveel prikkels te verwerken, wat kan leiden tot overstimulatie. Ook dan gaat het leervermogen achteruit, en kunnen bovendien tal van gedragsproblemen ontstaan op de langere termijn. Leer die vroege stress signalen (zie ook dit blogje over Stress bij Honden) herkennen, en stop op tijd met trainen.

Rust is ontzettend belangrijk! Voor het lichaam om te kunnen herstellen, maar ook om het geleerde te kunnen verwerken. Zorg er dus voor dat je hond tussen de trainingssessies door voldoende rust kan pakken.

Maak je Trainingssessies Leuk!

Het is een beetje een inkoppertje, maar ik benoem hem toch: Maak training leuk! Zorg dat zowel jij als je hond er plezier in hebben, dan houden jullie het samen langer vol. Als een van de twee er helemaal niks aan vindt, is het plezier van de ander op den duur ook weg. Introduceer spelelementen in je training en neem tussendoor ook af en toe even pauze om iets anders te doen.

Volg de Vooruitgang

Als je de vooruitgang van je hond bij houdt in bijvoorbeeld een trainingsdagboek, dan kun je altijd teruggrijpen op eerdere successen wanneer het even niet zo lekker gaat tijdens je training. Je kunt dan ook in een oogopslag zien hoe ver jullie al gekomen zijn, en dat geeft altijd een goed gevoel! Ook kun je dan eerder zien waar jullie nog wat werk aan de winkel hebben.

Ik heb een pdf Journal ontwikkelt, die je kunt uitprinten en in een map kunt doen. Hierin kun je heel veel informatie kwijt, waaronder je voortgang in je trainingssessies. Je vindt deze in mijn Etsy shop DogStore.

Haal het meeste uit je Trainingssessies met je Hond!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.