Waarom wil mijn hond niet wandelen? – Hondengedrag verklaard

De komende weken ga ik een blog reeks publiceren waarin ik Google zinnen ga laten afmaken, en de vraag die daar uit komt zal beantwoorden in het artikel. Frequently Searched Questions dus!

Vandaag: Waarom wil mijn hond niet wandelen?

Bij ‘niet willen wandelen’ is het enorm belangrijk om als allereerste uit te sluiten dat er iets medisch aan de hand is met je hond. Er zijn tal van medische redenen te bedenken die er voor zorgen dat je hond niet meer wil wandelen, dus mijn allereerste advies: maak een afspraak bij de dierenarts. Leg de dierenarts zo uitgebreid mogelijk uit wat je merkt aan je hond, ook als je verder weinig klachten merkt.

Juno

Een goed voorbeeld voor dit probleem is mijn eigen hond Juno, die sinds een paar jaar steeds langzamer ging lopen en steeds minder graag mee wilde. In eerste instantie konden we niets vinden, maar bij verder onderzoek door een specialist bleek dat ze twee plekken in de rug en eentje in de nek had waar enorme blokkades in haar spieren en gewrichten zaten. Ze had dus fikse rugpijn, en dan wandel je niet graag! Inmiddels staat ze onder behandeling bij een hondenfysio, en dat doet wonderen voor haar beweeglijkheid.

Hondengedrag - Waarom wil mijn hond niet wandelen?
Juno wilde niet graag wandelen omdat ze fikse nek- en rugpijn had. Ik zou dan ook niet graag wandelen!

Oudere honden kunnen soortgelijke fysieke beperkingen ervaren als ouder wordende mensen. Gewrichtsstijfheid en verminderde mobiliteit zijn veelvoorkomende problemen. Oudere honden kunnen ook last hebben van artritis, wat hun bereidheid om te bewegen kan beïnvloeden. Als je merkt dat je hond minder enthousiast is over wandelen dan voorheen, kan het raadzaam zijn om met je dierenarts te praten over aangepaste bewegingsoefeningen en mogelijke pijnverlichting.

Gewichtsbeheersing is ook van vitaal belang voor oudere honden. Overgewicht kan de gewrichten extra belasten en het bewegingscomfort verminderen. Samen met je dierenarts (of beter nog: met een gespecialiseerd voedingsdeskundige voor honden!) kun je een geschikt dieet en bewegingsplan opstellen om ervoor te zorgen dat je hond een gezond gewicht behoudt en zo min mogelijk ongemak ervaart tijdens het wandelen.

Geen zin

Een andere reden waarom je hond niet wil wandelen, zou kunnen zijn dat hij simpelweg de behoefte even niet heeft. Hij kan moe zijn van een drukke dag, of misschien is het te warm. Als het een keertje gebeurt dat je hond niet mee wil, hoef je je nergens druk om te maken. Forceer je hond op zo’n moment ook niet om te gaan wandelen, maar probeer het gewoon later nog een keertje. Hij meldt zich echt wel als hij tussendoor toch plots zijn behoefte moet doen!
Veranderingen in de omgeving kunnen je hond eveneens terughoudend maken om te wandelen. Als je een nieuwe route kiest, kan dit onbekende geuren, geluiden en zelfs andere honden met zich meebrengen. Neem de tijd om je hond te laten wennen aan nieuwe omgevingen en maak de wandelingen geleidelijk langer.

Stress en angst

Stress en angst kunnen een aanzienlijke rol spelen in het gedrag van je hond. Een verhuizing, de komst van een nieuw gezinslid (menselijk of dierlijk), of zelfs harde geluiden zoals onweer of vuurwerk kunnen je hond van slag maken. Als je merkt dat je hond zich anders gedraagt of terughoudend lijkt om te wandelen, probeer dan een rustige en geruststellende benadering. Creëer positieve associaties met wandelen door bijvoorbeeld hele lekkere snoepjes mee te nemen tijdens de wandeling en die op willekeurige momenten, wanneer de hond lekker ontspannen mee loopt, aan hem te geven.
Als je hond niet wil wandelen omdat er bijvoorbeeld iedere wandeling weer een of meer confrontaties zijn met een angst aanjagende prikkel, probeer confrontaties met die prikkel dan voorlopig even te vermijden en neem contact op met een gedragstherapeut om aan de achterliggende emotie te werken. Let op: een goede gedragstherapeut zal in zo’n geval ook altijd medisch willen uitsluiten en niet alleen naar het gedragsstukje kijken.

Zit niet lekker!

Nog een reden waarom je hond misschien niet graag wandelt, is een slecht passende halsband of tuig. Als wandelen ongemak veroorzaakt, is het niet vreemd als de wandeling minder leuk wordt natuurlijk! Zorg daarom altijd voor deugdelijk materiaal. Ik kan je daar natuurlijk ook bij helpen, als je even door de bomen het bos niet meer ziet. Stuur me gerust een berichtje, via de mail of via social media!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.