Doggy Mythbusters 2 – Markeren

Deel 2 in de serie blog artikelen over veelgehoorde uitspraken in de hondenwereld: mythes of waarheid?

Markeren – Waarom doet je hond dat?

Net als bij het vorige onderwerp, wordt over markeren ook vaak gezegd dat het met dominantie te maken heeft.

“Die hond plast overal tegenaan, hij is echt heel erg dominant”

Inmiddels weten we gelukkig beter. Honden overheersen elkaar en de wereld niet door middel van hun plas 😉 In een komend blog ga ik nog dieper in op de dominantietheorie, maar voor nu gaan we ons eens verdiepen in de functie van het gedrag markeren.

De belangrijkste functie van dit gedrag is informatie verspreiden aan andere honden in de buurt, en die informatie kan van alles zijn. Van ‘ik ben een teefje en ik ben loops’ tot ‘ik ben hier geweest’. Heel simpel gezegd laat je hond wat pee-mail achter zodat andere honden het later kunnen ‘lezen’ met hun neus.

Maar een andere hele belangrijke reden om te markeren, is stress. Bij stress komen er stoffen vrij die het lichaam aanzetten tot actie en die allerlei fysieke reacties tot gevolg hebben, en een daarvan is het lozen van alles wat overbodig is, zoals urine. In actie komen is namelijk niet onwijs handig als je blaas nog vol met plas zit! Die ‘actie’ kan van alles zijn: vluchten, of vechten bijvoorbeeld. Afhankelijk van de situatie reageert je hond op wat er om hem heen zoal gebeurt, maar ook op wat er inwendig gebeurt. Het lozen van de urine is zo’n reactie.

Simpelweg een volle blaas hebben is een andere reden waarom er geplast wordt. Ik weet het, schot in open doel, maar ik noem hem voor de volledigheid toch. Met name bij in huis plassen wordt soms ook nog gewezen naar het stukje ‘dominant’, terwijl hier vaak simpelweg sprake is van een combinatie van volle blaas en (nog) niet goed zindelijk zijn, of van een achterliggend medisch probleem. Ga bij aanhoudende onzindelijkheid in huis dan ook altijd even langs de dierenarts, zeker als je hond ervoor wel gewoon zindelijk was.

Dus, samenvattend:

  • Wat is het NIET: Dominantie
  • Wat is het WEL: Volle blaas, stress, informatie verspreiden

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.