Doggy Myth Busters 5 – Hond op de bank

Vandaag weer een blogje in de reeks Mythbusters Hondengedrag, deze keer over het onderwerp ‘Hond op de Bank’.

Hond op de Bank – Dominant of gewoon gezellig?

Nog zo’n hardnekkige. Honden mogen volgens sommige mensen nog altijd niet op de bank of op bed, want ‘als ze op gelijke hoogte met jou zijn of zelfs hoger, dan zijn ze je de baas’.

Als dit zo zou zijn, als honden daadwerkelijk fysiek hoger dan ons zouden willen zijn om de baas te zijn, waarom zitten de daken en bomen dan niet vol met honden? Klinkt niet logisch he? Nee, is het ook niet.

Er is een simpele reden waarom je hond graag bij je op de bank of op bed springt, en wel precies dezelfde reden als waarom wij er graag zijn: het zit (of ligt) daar comfortabel. Bovendien is dat dus ook waar wij zitten, en onze honden willen graag dicht bij ons in de buurt zijn. Voor het sociale contact en de gezelligheid. Comfort en sociaal contact zijn twee hele goede redenen om op een bepaalde plek te willen zijn, vind je ook niet?

Doggy Myth Busters 5 - Hond op de bank

Het is dus aan jezelf om te beslissen wat jij hierin graag wilt. Bij sommige mensen mogen de honden overal liggen (guilty!), dat vinden wij net zo gezellig als de honden zelf. Maar er kunnen redenen zijn waarom je dat gewoon niet wil, en dat is prima! Geen hondenharen op de bank of in bed is een prima reden om de hond niet op de bank of op bed toe te laten. Onvoldoende ruimte is er nog eentje, en het niet fris vinden is ook een prima reden. Mag allemaal! Maar bedenk je wel dat je hiervoor kiest voor jezelf. Niet omdat het van een ander niet mag ‘omdat de hond dan de baas wordt’.

Mag bij jullie thuis de hond op de bank?

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.