Vandaag weer een blogje in de reeks Mythbusters Hondengedrag, deze keer over het onderwerp ‘Angst negeren’.
Angst negeren, een goed idee?
Ieder jaar staan de kranten er tot mijn grote ergernis weer vol mee: adviezen om je hond toch vooral te negeren wanneer hij bang is voor vuurwerk, want als je je hond aandacht geeft dat bevestig je de angst en wordt het erger.
Om dit uit te leggen moeten we eerst gaan kijken naar de principes achter belonen en straffen. In een later blog gaan we hier nog veel dieper op in, maar voor nu houden we het er bij dat alleen bewust uitgevoerd gedrag vaker wordt uitgevoerd wanneer daar een beloning tegenover staat. Een ‘zit’ bijvoorbeeld, wanneer we onze pup daar een snoepje voor geven, is de kans groot dat hij een volgende keer weer netjes gaat zitten als we daarom vragen, het levert hem per slot van rekening wat lekkers op.
Angst is echter een emotie, een negatieve emotie bovendien, en een negatieve emotie kun je niet erger maken door middel van een beloning. Zo simpel is het. Bovendien is het gedrag wat uit deze emotie voortkomt overwegend instinctief en reflexmatig van aard, en dus niet bewust uitgevoerd.
Een voorbeeld
We vertalen het even naar onszelf: stel je voor dat je ergens van schrikt. Denk je dan eerst na over het samentrekken van je spieren en het gilletje wat je uitslaat? Nee toch? Dus als wij er al geen controle over hebben, zullen honden dat dan wel hebben? Lijkt me niet logisch.
Als we vervolgens na onze schrikreactie een hamburger aangereikt krijgen, gaan we dan vanaf dat moment besluiten vaker te schrikken? Nee toch? Je vindt hooguit de persoon die je die hamburger gaf lief, en misschien vindt je de situatie zelfs iets minder spannend worden omdat je er een positieve ervaring aan overgehouden hebt.

Zo werkt het precies hetzelfde bij honden. Als je hond ergens bang van is, en jij aait en steunt hem rustig, dan wordt zijn angst daar echt niet erger van. Sterker nog, hij kan zich gesterkt voelen in de situatie en minder angstig worden.
Angst negeren leert je hond alleen maar dat hij in spannende situaties vooral niet bij jou hoeft aan te kloppen. En dat moeten we juist niet willen! Hij mag jou best als zijn veilige haven, zijn rots in de branding, zien. Daar is helemaal niets mis mee.
Dus:
- Wel doen: er zijn voor je hond in spannende situaties, biedt hem een veilige haven en steun hem als hij daarom vraagt. Maar dring jezelf niet op!
- Niet doen: angst negeren
Geef een reactie