Doggy Myth Busters 3 – Eerst eten

Vandaag weer eens een blogje in de reeks Mythbusters Hondengedrag, deze keer over het onderwerp ‘Eerst eten’.

Wie gaat er bij jullie thuis als eerst eten, jij of de hond?

Een vrij beladen onderwerp in sommige huishoudens; wie eet er als eerste. Vroeger werd geroepen dat je vooral zelf eerst aan je diner moest, want anders ‘staat je hond hoger in rang dan jij’.

Denk hier eens over na. Als dit zo zou zijn, ga je dan wanneer je een keer koffievisite hebt voordat je je hond hebt kunnen voeren, ook eerst al je gasten een maaltijd voorzetten voordat je hond mag eten, omdat hij anders ‘hoger’ zou staan dan zij? Wordt een duur grapje.

Bij verwilderde honden eet de hond die de prooi gedood heeft als eerste, want die was er als eerste bij. Zo simpel is het. Degene die de prooi doodt, en degenen die het meeste honger hebben op dat moment, eten als eerste. Wel zo efficient, toch? Beetje knullig als je altijd op de ‘alpha’ moet wachten, ook als die geen honger heeft omdat hij al eerder ergens wat te snacken gevonden heeft.

Doggy Myth Busters 3 - Eerst eten

Het maakt dus helemaal niets uit wanneer je je hond voert, wat dit betreft althans. Wat wél uitmaakt, is wat jij fijn vindt. Als jij het fijn vindt om rustig te kunnen eten zonder dat vijf hongerige labradors kwijlend van een afstandje iedere hap volgen (welkom in mijn wereld), dan is het best praktisch als de honden eerst eten.

Bezitsagressie

Hierop voortbordurend is het ‘oefenen met afpakken van eten’ iets wat heel veel mensen denken te moeten doen. Het enige wat je hiermee in de hand werkt, is bezitsagressie. Jep, precies dat wat je wilde voorkomen, werk je door te oefenen in de hand. Je hond leert namelijk dat jij die eikel bent die hem steeds wanneer hij aan het eten is komt storen en zijn eten afpakt. Een logisch gevolg is dat hij nóg sneller gaat eten, en misschien dus zelfs agressie in gaat zetten. Oefen dit dus gewoon helemaal niet. Als je je hond altijd rustig laat eten, dan kun je het gewoon afpakken in geval van nood, en dan is je hond waarschijnlijk even in de war, maar niet pisnijdig op je omdat je wéér iets afgepakt hebt.

Dus, in samenvatting:

  • Wel doen: je hond voeren wanneer jou dat uitkomt, het is prima als de honden eerst eten bij jullie thuis. Doen ze hier ook.
  • Niet doen: oefenen met afpakken van voer. Wees geen eikel voor je hond.

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.