Losloopgebied – Mastbos Breda

Vorige week pakte ik het stokje met ‘Mastbos’ uit mijn pot voor de DogBlog Stick Challenge 2023, dus gingen we vorige week met Skadi en Herja wandelen in Breda. Vandaag mijn blogje met onze ervaring en mijn review van dit gebied!

Het Mastbos

Het Mastbos is een van de oudste naaldbossen van Nederland. Het is in de 15e eeuw aangelegd door de adel als jachtgebied. Het bos is genoemd naar de hoge, rechte dennenbomen die hier werden gebruikt als masten voor de schepen van de VOC. Het Mastbos is ruim 500 hectare groot en bevat naast naaldbomen ook loofbomen, graslanden en waterpartijen. Het hondenlosloopgebied is ongeveer 82 hectare groot en bevat naast een door Staatsbosbeheer uitgezette ‘snuffelroute’ van 4 kilometer ook een poedelpoel voor de warmere dagen. Parkeren kan aan de Huisdreef. Veel hondenlosloopgebieden zijn in de zomer gesloten (of hebben aanlijnplicht in de zomer), maar in het Mastbos zijn honden het hele jaar door welkom. Dit betekent dat je altijd een plek hebt om samen met je hond te wandelen, ongeacht het seizoen.

Onze wandeling

Wij gingen op woensdagochtend naar Breda voor onze wandeling. Nadat we geparkeerd hadden kostte het ons niet veel moeite de blauwe paaltjes van de snuffelroute te vinden, en te starten met onze wandeling. Hier en daar is het onderweg wel even zoeken naar de paaltjes, maar we hebben steeds onze route goed kunnen vinden. Het was die ochtend niet heel erg druk denk ik, we zijn aardig wat honden tegen gekomen maar ik heb wel drukkere losloopgebieden gezien dus dit was qua drukte heerlijk relaxed wandelen. Skadi en Herja hadden het bere naar hun zin, lekker rondrennen en overal snuffelen.
Halverwege de route moet je echter verplicht een stuk langs een drukke weg lopen, en ook moet je een keer een weg oversteken. Na het oversteken kwamen we wederom op een stuk wat vrij dicht langs de weg liep. Op die wegen wordt door sommige mensen netjes rustig gereden, maar er kwamen ook auto’s met een pittige snelheid voorbij geraasd. Het feit dat er geen enkele afscherming is tussen losloopgebied en wegen baart mij behoorlijk zorgen, zeker als de paden ook nog eens zo dicht langs de weg lopen. Onze honden staan prima onder appèl en kwamen dus altijd netjes terug als ik floot, maar ik kan me zo voorstellen dat dat niet voor iedereen zo geldt. En druk spelend kan het natuurlijk zomaar gebeuren dat honden onverhoopt op de rijbaan terechtkomen! Hartstikke gevaarlijk, en wat mij betreft een enorm minpunt aan dit gebied.
Het poedelpoeltje wat we halverwege tegenkwamen is behoorlijk klein, onze meiden vonden het wel grappig om er aan de randen even wat doorheen te rennen maar gingen gelukkig niet verder zwemmen. Het zag er niet zo heel schoon uit, ik vermoed dat het ’s zomers helemaal vies kan worden.

Het bos zelf is prachtig! Mooie laantjes met prachtige bomen en veel mooi groen. Het is er ook schoon en dat is natuurlijk super.

Voor ons niet voor herhaling vatbaar

Ik loop het liefst in gebieden waar ik me helemaal geen zorgen hoef te maken om nabijgelegen wegen, dus wij gaan helaas niet nogmaals naar het Mastbos.
Als je het geen probleem vindt om delen aangelijnd te wandelen kun je hier wel heel erg fijn wandelen!

5.5
Eindoordeel

Pros

  • Mooi gebied
  • Duidelijke route
  • Voldoende parkeergelegenheid
  • Makkelijk aan te rijden

Cons

  • De nabijheid van de wegen, en het feit dat er geen enkele afzetting is, vind ik echt een hele zware con
  • Het poedelpoeltje is heel klein, en ik vermoed zomaar dat dit ’s zomers heel erg vies kan worden

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.