DIY Zoutdeeg Pootafdruk

Voor de DogBlog Stick Challenge trok ik laatst het stokje met ‘Zoutdeeg Pootafdruk maken’. Super tof! We gingen er lekker mee aan de slag, en vandaag deel ik mijn DIY avontuur hier op het blog.

Wat heb je nodig

  • Bloem
  • Zout
  • Water
  • Optioneel: acrylverf (ik gebruikte Metallic acrylverf van het merk Amsterdam)

Wat moet je doen

Verhit de oven alvast voor op 100-120 graden Celsius.

Voor mijn vijf pootafdrukken (van iedere hond eentje) pakte ik een mok, die ik twee keer vulde met bloem. Ik deed dit in een kom, en deed er 1 mok vol zout bij. Ik zette er 1 mok vol water naast klaar. Je kunt de verhoudingen dus eenvoudig aanpassen als je meer of minder wilt maken:

2 delen bloem, 1 deel water, 1 deel zout

Eerst heb ik de bloem en het zout door elkaar gemengd, en vervolgens voegde ik het water toe, een eetlepel tegelijk. Blijf steeds nadat je een eetlepel water hebt toegevoegd roeren/kneden, totdat je er een stevige bal van kunt maken.
Ik heb het deeg vervolgens verdeeld in vijf ballen, die ik tot ronde platte schijven gedrukt heb. Vervolgens heb ik (voorzichtig!) de poot van de hond er in gedrukt. Na het maken van de afdruk even de poot afnemen met een vochtige doek, je wil er geen zout aan laten zitten natuurlijk.
Je kunt vervolgens nog een gaatje in de afdruk prikken zodat je de pootafdruk kunt ophangen. Ik weet nog niet precies wat ik met de mijne wil gaan doen, dus heb ik dat niet gedaan. Ik hou mijn opties nog even open 🙂

Hierna heb ik de pootafdrukken op een met bakpapier beklede bakplaat gelegd. Ik had hier van tevoren vast met stift de namen van de honden op geschreven, zodat iedere pootafdruk op de juiste naam lag en ze niet door elkaar raakten.

Vervolgens heb ik de pootafdrukken op ongeveer 100-120 graden gebakken in de oven, totdat ze helemaal droog waren. Dit duurde voor mij vrij lang, omdat ik ze behoorlijk dik gemaakt had. Check af en toe even hoe jouw creaties er uit zien, en draai ze ook af en toe even om zodat ook de onderkant goed kan drogen.

De Zoutdeeg Pootafdruk afwerken

Dit is volledig optioneel, als je de pootafdruk ‘naturel’ wil houden kan dat natuurlijk! Ik vond het wel leuk om de mijne te verven met metallic acrylverf, in een kleur die enigszins in de buurt komt van de vachtkleur van de meiden. Op de achterkant heb ik de namen geschreven, maar als je goed overweg kunt met een penseel kun je die natuurlijk ook in een sierletter op de voorkant schilderen.
Als je ze niet verft is het wel een goed idee om ze te sealen met een blanke lak, om te voorkomen dat hij beschadigd en/of uit elkaar valt.

En klaar zijn ze!

DIY Zoutdeeg Pootafdruk

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.