DIY recept voor Mini Trainingskoekjes
Ik maak inmiddels al een hele poos regelmatig een nieuwe lading mini trainingskoekjes voor mijn meiden, en ze vinden ze heerlijk! Het formaat is ideaal voor gebruik tijdens de lessen van de hondenschool. Ik prop voor de training een paar handen vol koekjes in mijn jaszak, en clickeren maar!
Voor het bakken van deze koekjes gebruik ik zelf speciale siliconen bakmatten, deze zijn via diverse winkels te koop (o.a. via Collory in Duitsland, zij hebben allerlei leuke vormpjes voor de afwisseling!), maar je kunt natuurlijk ook grotere koeken bakken en die in kleine stukjes breken, of de consistentie iets dikker houden en allemaal kleine toefjes op een stuk bakpapier maken. De matten werken wel erg snel en fijn, dus als je van plan bent vaker te gaan bakken is investeren in één of meerdere van deze matten (ik gebruik er altijd drie tegelijk) wel een goed idee.
Je kunt alle kanten op qua smaak van de koekjes, en dat maakt het natuurlijk extra leuk! Ik heb in het recept hieronder een paar ideetjes gezet, maar laat vooral je fantasie de vrije loop!
Mini Trainingskoekjes
Met dit recept vul ik circa 4 bakmatten met beslag en eindig ik met ongeveer 2000 mini trainingskoekjes
Ingrediënten
- 400g meel (ik gebruik bij voorkeur glutenvrij meel zoals boekweitmeel)
- 6 eieren
- 2 eetlepels olie
- ‘smaak’ in verhouding 1:1 met het meel (dus als je 2 koppen meel hebt, ook 2 koppen ‘smaak’) – zie bij notities
water
Instructies
- Meng het meel, de olie en de eieren goed door elkaar met de mixer
- Voeg de smaak toe en mix dit ook goed door
- Voeg water toe naar behoefte, ik vind zelf de consistentie van pannenkoekenmix het makkelijkste werken met de mat
- Leg de mat op een bakplaat en verwarm je oven voor op 180C
- Giet een deel van de mix uit over de mat en smeer goed uit (ik gebruik hier zelf een siliconen deegspatel voor)
- Bak de koekjes af in 35-45 minuten, afhankelijk van de hoeveelheid water die je erin hebt gedaan
- Er is genoeg mix om de mat meerdere keren te vullen, ik eindig met één bak mix altijd met circa 1500-2000 koekjes
Notities
Smaak ideetjes:
- Spinazie
- Pindakaas (let op met xylitol, gebruik bij voorkeur speciale hondenpindakaas)
- Kaas, liefst hele fijne poederkaas
- Tonijn in water uit blik
Als je na het bakken het idee hebt dat de koekjes nog erg vochtig zijn, leg ze dan nog een poosje op een met bakpapier beklede bakplaat in de over op 50C, met het deurtje van de oven op een kiertje. Hoe lang het dan duurt voor ze volledig uitgedroogd zijn hangt een beetje af van het vochtgehalte, maar meestal is maximaal 2-3 uurtjes genoeg.
Veel bakplezier!
Geef een reactie