Ik heb al enkele blogjes geschreven over activiteiten die je samen met je hond kunt ondernemen, en dit blogje past heel mooi in dat rijtje. Vandaag gaan we het hebben over Steppen met je Hond!
Steppen met je Hond
Sinds maart ben ik de trotse eigenaar van een Yedoo step, een toffe felgroene. Ik wilde namelijk graag langere sportieve afstanden gaan afleggen met onder andere Skadi, zonder daarbij te hoeven hardlopen (dat is niet aan mij besteed, haha). Met een step kom je zelf aan een volledige workout, en je hond ook. Win-win dus!
Wat heb je nodig?
De volgende dingen zijn handig om te hebben wanneer je gaat steppen met je hond:
- Een step (inkoppertje, ik weet het), deze kun je kopen of huren. Verspreid door het land zijn diverse aanbieders van (honden)steps. Zoals gezegd heb ik zelf een Yedoo (de Mula), deze heeft een fijne prijs en krijgt goede reviews van andere mensen die met hun hond steppen. Ik ben er zelf ook erg blij mee!
- Een goed passend tuig, mijn voorkeur heeft een Y-tuig omdat dit de beweging van de hond niet belemmerd
- Een beugel voor aan je step waar je hond aan vast kan, of een heupgordel. Ik step zelf met die laatste
- Water voor jullie allebei
- Telefoon is handig om bij je te hebben voor het geval dat
- Eventueel een kleine EHBO kit
Belangrijk om te weten voordat je met je hond gaat steppen
Het is erg belangrijk om te onthouden dat voor de meeste hondenrassen geldt dat ze mee mogen rennen naast de step, maar de step niet voort mogen trekken (mushing). Alleen sledehondenrassen (met stamboom!) mogen in Nederland een slede of step (of wat dan ook) voorttrekken, alle andere rassen hebben daar een speciale trekontheffing voor nodig. Dit in verband met het trekhondenverbod dat in Nederland geldt. Wil je met een ander ras dan een sledehond aan mushing gaan doen? Neem dan contact op met de RVO voor een ontheffing.
Zoals ik step met mijn honden, is het eigenlijk niet anders dan fietsen met je hond. De hond loopt naast de step, en samen bewegen we ons voort, ieder op eigen spierkracht. Dit moet natuurlijk wel rustig aangeleerd en opgebouwd worden.
Aanleren en opbouwen
Ik begin met steppen wanneer mijn honden liefst minimaal twaalf maanden oud zijn. Het is erg belangrijk dat je hond eerst geleerd heeft netjes mee te lopen zonder te trekken, dus als je hond nog erg trekt aan de lijn, ga dan eerst naar de hondenschool om daarmee aan de slag te gaan. Grofweg bouw ik het op deze manier op:
- Eerst train ik mijn hond (van pup af aan) om met een slaphangende lijn netjes met mij mee te wandelen, zonder te trekken. Ik doe dit met de clicker, vraag je trainer om uitleg.
- Als de hond netjes mee kan wandelen en dus minimaal een jaar oud is, gaan we wandelen met de hond aan de heupgordel, naast de step. Ik loop dan nog steeds gewoon naast de step, de hond moet eerst wennen aan het meelopen. Jij loopt tussen de hond en de step in.
- Als dit goed gaat, ga je aan de andere kant naast de step lopen, zodat de step tussen jou en je hond in is.
- Als zo wandelen goed gaat, steppen we een klein stukje in een tempo waarbij de hond een drafje aanneemt.
- Dat drafje is erg belangrijk! Dit kan je hond lang volhouden en is weinig belastend. Als je hond over gaat in een galop ga je te snel, verminder dan vaart.
- Bouw nu de afstand steeds ietsje verder op. Hier is geen eenduidige richtlijn voor, wat jouw hond (en jij zelf) aankan is helemaal afhankelijk van het individu.
Enkele belangrijke aanvullingen
Bouw het steppen rustig op! Begin met een minuut bijvoorbeeld, en ga steeds ietsje langer. Las pauzes in tussendoor.
Let ook goed op de verkeersregels! Wettelijk gezien ben je met je step een voetganger, maar meestal is het veiliger om op het fietspad te blijven en je dus feitelijk als een fietser te gedragen. Houd rekening met andere weggebruikers en gebruik je gezonde verstand.
Verder, een hele belangrijke: ga NIET steppen bij te warm weer! Als het warmer is dan 20 graden, blijf dan gewoon lekker thuis. Een optie kan dan zijn om ’s morgens heel vroeg te gaan steppen, als het nog lekker koel is buiten. Je hond kan anders heel snel oververhit raken, met alle gevolgen van dien.
En tenslotte: ga alleen steppen met je hond als je hond in goede conditie verkeerd. Met een hond met klachten aan het bewegingsapparaat kun je beter een lekkere snuffelwandeling ondernemen 🙂
Veel plezier!
Geef een reactie