Actief zijn – Geocachen met je hond

Voor de DogBlog Stick Challenge 2023 pak ik iedere week een nieuw ijsstokje met een activiteit er op, die we die week gaan doen. Vorige week pakte ik het stokje voor Geocachen, iets wat mijn vriend en ik allebei nog nooit gedaan hadden. Tot nu toe dus!

Het Geocachen met je hond voorbereiden

Omdat ik nog nooit was wezen Geocachen, besloot ik me eerst eens goed in te lezen. Gelukkig zijn er diverse websites waar ik veel van leerde. Geocachen.nl is een uitgebreide Nederlandstalige website met heel veel informatie, en Geocaching.com is de hoofd-website (ook deze is beschikbaar in Nederlands overigens). Om te kunnen geocachen moet je wel een account aanmaken bij de tweede van de websites die ik eerder noemde. Je kunt kiezen voor een gratis account (dit heb ik gedaan) of een betaald premium account met meer mogelijkheden.
In het kort komt het er vervolgens op neer dat je bij Geocachen op zoek gaat naar de locatie van een cache, eventueel met behulp van de speciale app of met gps coördinaten. Op eerder genoemde website geocaching.com kun je alle caches vinden, met informatie en eventuele hints.
Je kiest een cache uit en gaat op pad. Als je de cache gevonden hebt, kun je hem open maken. Er zijn verschillende soorten caches, maar allemaal bevatten ze een logboek. Daar kun je de datum en je naam in schrijven, zodat de eigenaar van de cache (en volgende bezoekers) kunnen zien wie de cache allemaal al gevonden hebben. Sommige caches bevatten items, zogenoemde ‘swag’. Je mag hier iets van meenemen, zolang je ook iets er voor in de plaats in de cache stopt. Als je niets te ruilen bij je hebt mag je ook niets meenemen.
Vervolgens leg je de cache weer precies zo terug zoals je hem gevonden hebt, en kun je thuis online je vondst nog loggen in je account.

Hond mee

Hoe past de hond nu in dit verhaal? Nou, eigenlijk niet anders dan anders tijdens een wandeling. Je komt tijdens het geocachen op heel veel verschillende locaties, en wandelt soms lekker veel. Een hond bij je hebben maakt dat een stuk gezelliger! Bovendien is het de bedoeling dat je onopvallend te werk gaat tijdens het geocachen (zo blijft het allemaal wel een beetje mysterieus!), en met een hond erbij val je nu eenmaal vaak minder snel op. In de app en op de website van Geocaching staat bij veel caches vermeld of de cache hondvriendelijk is (of er honden toegelaten zijn). Check dit van tevoren even!
Verder is de neus van je hond natuurlijk veel gevoeliger en beter dan onze neus. Hier zal ik in de toekomst nog een uitgebreid blog over schrijven. Maar de kans is groot dat je hond de sporen van andere geocachers en misschien de cache zelf kan opsporen met zijn neus. Het kan dus de moeite waard zijn om de lichaamstaal van je hond goed in de gaten te houden tijdens het zoeken!
Zorg er wel voor dat je hond de cache niet stuk kan maken, en dat je hond aangelijnd is waar dat verplicht is. Neem tijdens je wandeling (net zoals tijdens iedere wandeling) voldoende drinkwater mee, en vergeet de poepzakjes niet! Een speeltje om onderweg samen met je hond mee te spelen, bijvoorbeeld een tugtoy, kan ook erg fijn zijn, net als een voorraadje beloningssnoepjes.

Op pad!

Wij gingen dus ook aan de slag, nadat ik alle voorbereidingen getroffen had. Skadi en Freyja mochten mee. We kozen een cache uit die op wandelafstand van onze woning was, dus we vertrokken gewoon lekker te voet vanaf huis. Aangekomen bij de cache gingen we aan de slag met zoeken. Deze cache was een zogeheten micro cache, een kleintje dus. Gelukkig hadden we hem al snel gevonden, en vulde ik het logboek in met onze gegevens. De meiden waren ondertussen lekker aan het spelen. Foto’s maken van de plek van de cache mag uiteraard niet, dat verpest het voor anderen, maar ik maakte wel een foto van de meiden op dezelfde plek als waar de eigenaars van de cache de foto gemaakt hadden die er op de website bij stond.
Vervolgens wandelden we weer gezellig terug naar huis. Het was super leuk om te doen! We gaan zeker vaker geocachen, bijvoorbeeld wanneer we naar een wandelgebied gaan of wanneer we een dagje uit gaan. Even van tevoren checken welke caches er in de buurt zijn, en gaan!

Gerelateerde Posts

Lees Interacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.